Telefonunu kayıt ettirmeyenler yandı: Servetlik telefonlar çöp olacak

Telefonunu kayıt ettirmeyenler yandı: Servetlik telefonlar çöp olacak
Yapılan yeni düzenlemeyle bir yıl kullanılmadığı için kapanan cep telefonları eski hat takıldığında yeniden kullanıma açılacak. Cep telefonlarının seri numaralarının koruma altına alındığı bu düzenlemeyle klonlama yapılan telefonlar da kapanacak.

Mobil iletişim sektöründe önemli bir düzenleme hayata geçiyor: Bir yıl boyunca kullanılmayan cep telefonları, eski hatları takıldığında tekrar kullanıma açılacak. Bu değişiklikle birlikte cep telefonlarının seri numaraları kayıt altına alınacak, klonlama yapılan telefonlar ise kapatılacak.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan düzenlemeyle ilgili bilgi verdi. Yeni düzenlemeye göre IMEI numaralarının kayıtlarına ilişkin değişiklik yapıldığını belirten Turnacı, bu değişikliğin devlet, sektör ve vatandaş açısından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Düzenlemenin temel amacının kayıt dışılığı önlemek ve vergi kaybının önüne geçmek olduğunu vurgulayan Turnacı, bu adımın piyasada kayıtsız telefon ticaretine engel olacağını söyledi. Cep telefonlarının seri numaralarının kayıt altına alınması, klonlama ve yasa dışı işlemlerin engellenmesine büyük katkı sağlayacak bir adım olarak öne çıkıyor. Bu gelişmelerin sektöre etkileri ve uygulamanın detayları önümüzdeki günlerde daha net şekilde ortaya çıkacak.

1

Telekomünikasyon sektöründe önemli bir düzenleme, vatandaşların cep telefonlarını koruma adına atılan adımlarla dikkatleri üzerine çekiyor. MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, yaptığı açıklamada, bu düzenlemenin vatandaşları koruyucu bir nitelik taşıdığını vurguladı. Daha önce kullanılmayan cep telefonlarının seri numaralarının kopyalanarak kayıt dışı telefonlarda kullanıldığına dikkat çeken Turnacı, bu durumun farkına varılmadan hileli işlemlere zemin hazırladığını ifade etti. Yeni düzenlemeyle bir yıl boyunca kullanılmayan cep telefonlarının otomatik olarak kapanacağını ancak eski hat takıldığında tekrar kullanılabileceğini belirtti. Böylelikle seri numaralarının kopyalanmasının engelleneceğini dile getiren Turnacı, ayrıca seri numarası klonlanan telefonun tekrar açılmasıyla kopyalamanın da son bulacağını açıkladı. 

Bu düzenleme ile vatandaşların cep telefonlarının seri numaralarının güvence altına alındığını söyledi. Turnacı, klonlanmış cihazların kullanılmaması gerektiğine vurgu yaparak, bu durumun suç teşkil ettiğini belirtti. Türkiye'de 3 milyondan fazla klonlanmış cihaz bulunduğu tahmininde bulunan Turnacı, artık klonlamanın önünün kapanacağını ve legal kanalın olumlu etkileneceğini ifade etti. Son olarak, cep telefonu taksit sınırlamalarına da değinen Turnacı, bu sınırlamanın esnetilmesinin sektöre büyük bir rahatlama sağlayacağını belirtti. Bu gelişmelerin, telekomünikasyon sektöründe önemli bir dönüşümü beraberinde getireceği ve vatandaşların telefonları üzerindeki güvenliği artıracağı belirtiliyor.

Türkiye'de bulunan 3 milyonun üzerinde klonlanmış cihazın önüne geçilecek olması, sektörde yasal ve güvenilir kanalların daha fazla tercih edilmesine olanak tanıyacak. Düzenlemenin aynı zamanda cep telefonu taksit sınırlamalarının esnetilmesi yönünde de sektöre rahatlama getirmesi bekleniyor. Bu gelişmelerle birlikte, telekomünikasyon sektöründe güvenliği artırıcı adımların atılması ve vatandaşların haklarının korunması öncelikli hale gelecek.

Son Haberler