Türk öğrencilerden büyük başarı! 100 kilometrede sadece 13 TL yakıyor
TEKNOFEST, yerli ve milli askeri teknolojilerin sergilendiği bir etkinlik ve binlerce gencin umut kaynağı haline geliyor. Liseli gençler ise geliştirdikleri elektrikli otomobil ile TEKNOFEST'te birincilik hedefliyor.
Öğrenciler, Liselerarası Elektrikli Otomobil Yarışması'nda ‘En İyi Tasarım' ve ‘Teşvik' ödüllerini kazandılar. Yüzde 100 öğrenci yapımı olan araç, 100 km'de sadece 13 TL yakıt tüketiyor. Gelecekte ise aracın 2 kişilik olarak yeniden tasarlanması planlanıyor. İşte detaylar...
TEKNOFESTTE GENÇLİK RÜZGARI
Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı öğrencileri, TEKNOFEST'te Eskişehir'i temsil etmek ve birincilik elde etmek istediklerini belirtiyorlar. Ahmet Tunçbilek, aracın yapım sürecinde 5 öğrenciyle birlikte çalıştıklarını ve tamamen öğrenci yapımı olduğunu söylüyor. Aracın zaman içinde geliştirildiğini ve ağırlığının arttığını belirten Tunçbilek, aracın 2021 TEKNOFEST Efficiency Challenge yarışmasında En İyi Tasarım ve Teşvik ödüllerini aldığını ve hedeflerinin aracı daha da geliştirerek çift kişilik hale getirmek olduğunu ifade ediyor. İşte ayrıntılar...
Öğrenci Özaşık ise aracın ikinci jenerasyonunu hazırladıklarını ve bu yıl da yarışmalara katılacaklarını belirtiyor. Aracın 2 kişilik olmasının düşünüldüğünü ve voltaj ile motor dengesinin yükseltilebileceğini, güneş panelleri ekleyebileceklerini ve camlar ile tamponlar üzerinde değişiklikler yapacaklarını söylüyor. Ayrıca elektrikli araçlar, batarya ve motor teknolojisi hakkında bilgi edindiklerini ve önemli şeyler öğrendiklerini dile getiriyor. Öğretmenleri ve ekip arkadaşlarıyla verimli bir zaman geçirdiklerini vurguluyor ve gelecek yıl dereceye girebileceklerini umut ediyor.
Öğrenci Melih Kartal ise araç hakkında bilgiler paylaşarak, aracın 3 bin volt elektrik motoru ve 200 lityum iyon pilden oluştuğunu belirtiyor. 2023 verilerine göre aracın 100 kilometrede 13 TL yakıt tükettiğini ifade ediyor. Araçta yer alan tablet sayesinde hız göstergesi, geri vites, ileri, boş ve gittiği kilometre bilgilerinin görülebildiğini ve ayrıca aracın ne kadar süre gittiğini hesaplayabildiğini söylüyor. Bir sonraki yıl aracı otonom hale getirmeyi düşündüklerini belirtiyor. Aracı zaman zaman öğretmenlerden izin alarak okul bahçesinde turladıklarını ve dikkat çektiklerini söylüyor. Bu durumun diğer öğrencilere özgüven verdiğini ve onların da bir sonraki sürüşe katılmak istediklerini ifade ediyor.