Türkiye alışverişte e-ticareti tercih ediyor: Tüm zamanların e-ticaret rekoru

Türkiye alışverişte e-ticareti tercih ediyor: Tüm zamanların e-ticaret rekoru
Türkiye E-Ticaret Ekosistem Raporu'nda e-ticaret sektöründe büyüme 801 milyar TL'ye ulaştı.

Tüm dünya ile alışverişte yeni bir döneme giriyoruz. Online alışveriş artık hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. E-ticaret hizmetlerinin yükselişiyle birlikte artık alışverişlerin çoğunu telefon veya bilgisayar üzerinden yapabiliyoruz. Bu süreç rakamlara da yansıyor.

E-ticaret işlem sayısı rekor düzeye ulaştı. iyzico, ETİD ile birlikte Dogma Alares'in ortaklaşa hazırladıkları Türkiye e-ticaret ekosistemi raporunda e-ticaret sektöründeki büyüme 801 milyar TL'ye ulaşıyor. Bu miktar, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının %6'sına tekabül etmekte ve e-ticaretin son durumunu da yansıtmaktadır.

ELEKTRONİK TİCARET GİDEREK BÜYÜYOR

Türkiye alışverişte e-ticareti tercih ediyor Tüm zamanların e-ticaret rekoru

Ayrıca elektronik ticaret işlemlerinin sayısı da her geçen yıl artarak devam etmektedir. Online alışveriş işlemlerinin sayısı, 2020'deki sayının iki katından fazla artarak 2022'de 4,8 milyara ulaşacak. Ayrıca yayınlanan raporda ortalama alışveriş sepeti değeri 2020'den 2021'e 13 TL, 2021'den 2022'ye 79 TL arttı.

Rapor, pandemi sırasında tüketici alışveriş alışkanlıklarındaki kalıcı değişikliklerin e-ticaret büyümesinin en büyük itici gücü olduğunu vurguluyor. Raporda, pandemi döneminde artan online alışveriş satışlarındaki büyüme ivmesinin kısmen yavaşlasa da hem Türkiye'de hem de dünyada gücünü koruduğunu gösteriyor. Küresel e-ticaret değerinin 2022'de 5,7 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. İnternet alışverişi, küresel perakende satışların %22'sini ve 100,2 trilyon dolarlık brüt küresel hasılanın %5,7'sini oluşturuyor.

Mevcut rakamlar, ülkemizde online alışveriş yüzdesinin giderek arttığını gösteriyor. Online alışverişin her geçen gün arttığı ülkemizde, işlemlerin çoğunun "Kara Cuma" gibi özel günlerde gerçekleştiği ortaya çıktı.

Son Haberler