Uzayda yaşama yaklaşılıyor: Gökbilimcilerin büyük keşfi

Uzayda yaşama yaklaşılıyor: Gökbilimcilerin büyük keşfi
Gökbilimciler tarafından araştırmalar yapılırken uzayda yaşam için önemli konulara değinildi. 370 ışıkyılı uzaklıktaki bir yıldız sisteminin etrafındaki toz bulutunda su buharına rastlanıldı.

James Webb Uzay Teleskobu (JWST) geçtiğimiz sene göreve başlamasıyla beraber yeni keşiflerde bulunarak farklı sonuçları ortaya koydu. Bu zamana kadar üretilmiş en güçlü uzay teleskobu olan JWST, şimdi de yakın bir sistem üzerinde ki suyun olduğunu gösterdi.

Gökbilimciler tarafından yapılan keşifler sonrasında yakında ki bir yıldızın etrafındaki toz bulutunda su olduğunu belirtti. PDS 70 olarak bilinen genç gezegen sistemi, dünyamızdan 370 ışıkyılı uzaklıkta. Bu sistemin merkezindeki yaklaşık 5,4 milyon yaşında yıldız olurken güneş ise fazlasıyla soğuk. Geçtiğimiz günlerde bilim adamları sistem üzerinde bulunan PDS 70b‘nin yörüngesini bir başka gezegenle paylaşıyor olma ihtimalini belirtti.

uzayda yaşam

Son dönemde gözünü PDS 70 sistemine çeviren bilim insanları James Webb teleskobunun Orta Kızılötesi Cihazıyla beraber yıldızdan 160 milyon kilometreden daha az bir mesafeyle iç diskte su buharı varlığını ortaya koydu.

Bilim insanları incelemesi sonucunda iç bölgede bir gezegen oluşması durumunda duyun daha da artış gösterebileceğine değindi. Fakat bu suyun yıldızın oluşturduğu radyasyona nasıl dayandığı hakkında net bir bilgi söz konusu değildir. 

Son Haberler