WhatsApp'tan gelen esrarengiz aramalara dikkat! Yabancı numaraların sırrı çözüldü

WhatsApp'tan gelen esrarengiz aramalara dikkat! Yabancı numaraların sırrı çözüldü
Son günlerde Türkiye'de artan WhatsApp üzerinden yabancı ülke aramalarının altından yeni bir dolandırıcılık tuzağı çıktı...

Son günlerde Türkiye'de WhatsApp üzerinden yabancı numaralardan yapılan aramalara dikkat çekici bir dolandırıcılık yöntemi keşfedildi. Bu aramalara cevap veren kişilere cazip fikir ve teklifler sunuluyor, iş olanakları gibi görünüyorlar. Ancak iletişim devam ettiğinde, kişilerden kredi kartı bilgileri isteniyor ve dolandırıcılık başlıyor. Dolandırıcılar, kartınızın aktif olup olmadığını kontrol etmek için üç beş dolarlık bir işlem yapıyor ve ardından kartınıza büyük miktarda alışveriş yapıp sizi dolandırabiliyorlar.

Bu aramaların çoğunlukla Senegal, Nijerya, Filipinler gibi ülkelerden gelmeye başladığı gözlemleniyor. Bilişim uzmanı Alev Akkoyunlu, bu aramaların nedenlerini, artan sıklıklarını ve amaçlarını açıkladı. Dolandırıcılar, insanları cazip fırsatlar ve vaatlerle cezbetmeye çalışıyorlar. İş karşılığında kazanç sağlayacakları vaadiyle kredi kartı bilgilerini istiyorlar. Mağdurlara kartlarının aktif olup olmadığını kontrol etmek için ufak miktarlarda işlem yaptırıyorlar ve daha sonra büyük miktarda alışveriş yapıp dolandırma işlemini gerçekleştiriyorlar.

Bu tür dolandırıcılık yöntemlerine karşı dikkatli olmak ve bilinçli davranmak önemlidir. WhatsApp'tan gelen yabancı numaralı aramalara şüpheyle yaklaşmak ve bilinmeyen numaralardan gelen çağrılara cevap vermemek önlem almak için yapılması gerekenler arasında yer alır. Kredi kartı ve kişisel bilgilerinizi kimseyle paylaşmamanız ve şüpheli durumlarda hemen yetkililere bildirimde bulunmanız önemlidir. Bu sayede dolandırıcılık girişimlerine karşı kendinizi koruyabilirsiniz. İşte diğer ayrıntılar...

telefon dolandırıcılığı

SON ZAMANLARDA YAYGINLAŞAN TELEFON DOLANDIRICILIĞI'NA DİKKAT!

Son günlerde Türkiye'de WhatsApp üzerinden yabancı numaralardan yapılan aramaların dolandırıcılık amaçlı olduğu ortaya çıktı. Bilişim uzmanı Alev Akkoyunlu, bu aramalara kendisinin de maruz kaldığını belirtti. Muhtemelen bir veri sızıntısı yaşandığı için cep telefon numaralarının ele geçirilmiş olabileceğini düşünüyor. Bu aramaların sadece Türkiye'de değil dünya genelinde birçok kişiye ulaştığını ifade etti. Aramaların Senegal, Nijerya, Filipinler gibi ülkelerden geldiğini görüyor ve genellikle albenili ve ilgi çekici profil fotoğrafları kullanıldığını belirtiyor. İşte diğer ayrıntılar...

telefon dolandırıcılık

Dolandırıcılar, aramaları cevaplayan kişilere cazip fikirler ve tekliflerle yaklaşıyorlar. İş karşılığında kazanç vaat ederek kredi kartı bilgilerini istiyorlar. Sonrasında kartın aktif olup olmadığını kontrol etmek için ufak miktarlarda işlem yaptırarak dolandırıcılığa başlıyorlar. Kart sahipleri büyük miktarda alışveriş yapıldığında mağdur oluyorlar.

Kişisel verilerin çeşitli yollarla sızma ihtimali yüksek olduğunu belirten Akkoyunlu, kurumların verileri koruması gerektiğini ancak bazı kurumların bunu yapamadığını ifade etti. Verilerin bir form veya dosya ele geçirilerek çalınabileceğini, sosyal mecraların da çalınabildiğini söyledi. Bu nedenle bireylerin kendi önlemlerini alması ve bilinçli olması gerektiğini vurguladı.

Akkoyunlu, yabancı ülkelerden gelen aramaların bir oltalama yöntemi olduğunu söyledi. Rehberde olmayan numaralara dikkat edilmesi gerektiğini, bankalardan gelen link ve mesajlara iki kez düşünüp cevap verilmesi gerektiğini önerdi. Aramalara ve mesajlara dikkat etmenin önemine vurgu yaptı.

Arama ve mesajlardan muzdarip olan kişiler de deneyimlerini paylaştılar. Birçok kişi bu aramaları engelleyerek tedbir aldığını belirtti. Dolandırıcıların genellikle para koparmaya çalıştığına dikkat çekildi.

Sonuç olarak, yabancı ülkelerden gelen aramalara ve mesajlara dikkat edilmesi, cevap verilmemesi ve kişisel verilerin paylaşılmaması gerektiği önemle vurgulandı. Bireylerin buna karşı bilinçli ve tedbirli olması dolandırıcılık riskini azaltabilir.

Son Haberler