Wifi'nin pabucunu dama attıracak teknoloji geliyor! Tam 100 kat daha hızlı, yepyeni: İnternette yeni dönem başlıyor

Wifi'nin pabucunu dama attıracak teknoloji geliyor! Tam 100 kat daha hızlı, yepyeni: İnternette yeni dönem başlıyor
LiFi ile kablosuz iletişim yeniden tanımlanıyor! LiFi, LED ışıklar aracılığıyla veri aktarımı yaparak WiFi ve 5G'yi geride bırakıyor. İşte detaylar...

LiFi teknolojisi, Light Fidelity'nin kısaltması olan ve birçok şirket tarafından yıllardır üzerinde çalışılan bir iletişim teknolojisidir. Yakın zamanda IEEE, LiFi'nin resmi olarak kabul edilen ışık tabanlı kablosuz iletişim standardı olan IEEE 802.11bb'yi duyurarak önemli bir adım atmıştır. Bu standart, LiFi cihazlarının farklı üreticiler tarafından birbiriyle uyumlu bir şekilde üretilmesini sağlamaktadır.

WiFi'DEN 100 KAT DAHA HIZLI

1

LiFi teknolojisi, WiFi veya 5G'nin yerini almasa da belirli ortamlarda avantajlı ve yüksek hızlı bir iletişim sağlamaktadır. LiFi, radyo dalgaları yerine LED ampullerden gelen ışık kullanarak veri iletimini gerçekleştirir. Işıktaki hızlı titreşimleri insan gözü algılayamaz, bu nedenle veri iletimi insanlar için görünmezdir. LiFi sinyalleri WiFi'den 100 kat daha hızlı olabilir ve muazzam hızlara, örneğin 224 GB/s gibi hızlara ulaşabilir.

LiFi'nin kullanım alanları oldukça geniştir. Örneğin, cihazlar ev veya ofislerdeki tavan ışıkları aracılığıyla internete bağlanabilirler. Ayrıca, sokak lambaları, stop lambaları ve araç farları gibi ışık kaynakları kullanılarak ulaşım alanında iletişimi geliştirmek mümkündür. LiFi'nin opak nesnelere nüfuz etmeme özelliği, daha güvenli bir iletişim sağlar.

LiFi'nin WiFi ve 5G'yi tamamen yerine geçmeyeceği, ancak onları tamamlayacağı unutulmamalıdır. LiFi'nin menzili WiFi ve radyo dalgalarından daha kısa olduğu için mevcut kablosuz teknolojilerin yerini almaktansa onları tamamlaması beklenir. Radyo dalgaları hala uzun mesafeli iletimde avantajlıdır. Dolayısıyla, her teknolojinin güçlü yönlerinden en iyi şekilde yararlanarak belirli kullanım durumlarına odaklanmak önemlidir.

LiFi teknolojisinin IEEE tarafından resmi olarak standardize edilmesi, teknolojinin benimsenmesini hızlandıracaktır. Üreticiler, uygun olan yerlerde LiFi teknolojisini cihazlarına entegre edebileceklerdir. LiFi şirketi pureLiFi, üreticilere uyumlu bir bileşen olan Light Antenna ONE modülü sunmaktadır. Bu standardizasyonun ardından çeşitli LiFi ağ cihazlarının ve kullanıcı cihazlarının piyasada ortaya çıkması beklenmektedir.

Son Haberler