Yapay zeka bunu da yaptı: Felçli kadın dijital avatar ile yeniden konuşmayua başladı

Yapay zeka bunu da yaptı: Felçli kadın dijital avatar ile yeniden konuşmayua başladı
Yapay zekada akıl almaz oyunlar oynanmaya devam ediyor. Amerika'da Ann adında felçli bir kadın beyin sinyallerinin kullanıldığı avatar aracılığıyla konuşabildi.

Dünyada bir ilk yaşanırken felçli kadının konuşması gündeme geldi. İlerlemeyle beraber beyin-bilgisayar arayüzlerinin felç ve amyotrofik lateral skleroz gibi durumlar nedeniyle konuşma yeteneğini kaybeden insanların hayatlarında tekrarda umut ışığı yandığı görüldü. 

Bu zamana kadar hastalar, göz takibi ya da küçük yüz hareketleri kullanarak kelimeleri heceleyerek doğal konuşulması imkansız olurken son derece yavaş konuşma sentezleyicilerine güven duyulmak zorundadır. Son teknoloj beynin konuşma ve yüz hareketlerini kontrol ederken elektrik aktiviteyi tespit etmek için beynin yüzeyine yerleştirilen küçük elektrotlar kullanıma başlandı.

yapay zeka felç

San Francisco Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan çalışmaları yöneten Profesör Edward Chang, amacın başkalarıyla konuşmanın doğal yolu olan somut bir iletişimin yeniden hayata geçirilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

İMPLANT İŞE YARADI

Ann adında 47 yaşındaki felçli kadına 18 yıldan uzun süredir beyin sapı felci geçirdiğinden ciddi sonuçlar meydana geldi. Konuşma yetisi tamamen kaybedilirken normalde dakikada 14 kelimeye kadar yavaşta olsa harfler okunurken bu iletişim tamamen son buldu. Avatar teknolojisinin gelecekte danışman olarak çalışmalara umut olacağı düşünülüyor.

253 elektrottan oluşan kağıt inceliğinde bir dikdörtgen yerleştirildiğinde implantasyondan sonra Ann, sistemin yapay zeka algoritmasının eğitilmesi için farklı cümleler üzerinden tekrarlar yapıldı. 

Son Haberler