Yapay zekada devrim: Artık İnsan düşüncelerini okuyup, metne dönüştürebiliyor!
Yapay zeka ChatGPT ile devrim yaratırken, bilim adamları bunu daha da ileriye taşıdı. Metni görüntüye dönüştüren GPT modelleri halihazırda bulunurken, bu kez de düşünceyi insan zihnine dönüştüren yeni GPT-1 modeli geliştirildi.
ChatGPT ile arasında çok fazla fark olmayan bu yeni model, temel olarak komutunu bir metinden değil de insan beyninin aktivitesinden alıyor.
Artık düşünceye göre komut alabiliyor
Texas Üniversitesi'nden Jerry Tang önderliğindeki ekip yaptıkları çalışmayı Nature Neuroscience'da yayınladı. Yöntem, deneğin "ne duyduğunu, söylediğini veya hayal ettiğini" yorumlamak için bir fMRI makinesinden alınan görüntüleri kullanıyor. Dolayısıyla bu yöntem deneğin beynine bağlı elektrotlar gerektirmeyen tek başarılı yöntem. Başarılı diyorum çünkü tahminlerin doğruluğu yüzde 82 seviyesine kadar çıkabiliyor.
Öte yandan yeni geliştirilen GPT-1 modeli, beyin aktivitesini sürekli bir dil formatında yorumlayan tek yöntem konumunda. Diğer teknikler bir kelime veya kısa bir cümle çıkarabilir, fakat GPT-1 deneğin sadece düşündüğünü açıklayabiliyor.
Donanımhaber'in aktardığına göre UT Austin Sinirbilim ve Bilgisayar Bilimleri Merkezi'nden Yardımcı Doçent Alexander Huth düzenlenen basın brifinginde "Sistemimiz çok farklı bir düzeyde işliyor. Sistemimiz bu düşük seviyeli motor olayına bakmak yerine; gerçekten fikirler, semantik ve anlam düzeyinde çalışıyor. Ulaşmaya çalıştığımız şey bu." Yapılan deneylerde GPT-1, işitsel ve görsel verilerin yanında hayal ettikleri verilerle beslenen insanların düşüncelerini yüksek oranda doğru şekilde tahmin etti.
Yapay zekanın babası, yapay zekaya karşı çıkmak için istifa etti
Bir örnekte denek, "Toprak bir yoldan buğday tarlasına, bir derenin üzerinden ve bazı kütük binaların yanından geçtim" diye hayal etti. Model bunu "Diğer tarafa geçmek için bir köprüden ve uzaktaki çok büyük bir binadan geçmesi gerekiyordu" şeklinde yorumladı. Dolayısıyla, tartışmaya açık bazı temel ayrıntıları ve kilit bağlamı kaçırdı ama yine de kişinin düşüncesinin genel unsurlarını kavramayı başardı.
Kaynak: Nature