Prize takılı cep telefonu şarj cihazı elektrik tüketir mi?

Prize takılı cep telefonu şarj cihazı elektrik tüketir mi?
Enerji tasarrufu çok önemlidir. Hepimiz buna karşı temkinli olduğumuzu ve enerji açısından verimli olmak için elimizden gelenin en iyisini yaptığımızı söylemek isteriz, ancak durum pek de öyle değil. Örneğin hepimiz ışıkları açık unutabiliyoruz. Ancak insanların yıllardır aklından çıkmayan asıl soru şu: Prize takılı şarj cihazı elektrik harcar mı? İşte cevabı...

Evin içinde yolunuza çıkan her şarj cihazını fişten çekerek dolaşan insanlardan biriyseniz, çabalarınızın neredeyse hiçbir değerinin olmadığını bilmelisiniz. Evet prize takılı şarj cihazları elektrik tüketir ama bu tüketim yok sayılabilecek kadar azdır.

Daha net bir örnek verecek olursak cep telefonu şarj cihazlarınızı evde fişten çekerseniz yılda yaklaşık 2 lira tasarruf etmiş olursunuz. Aslında, elektrik sayacının bunu algılaması için aynı anda takılı 8-10 şarj cihazı olması gerekir.

Bir çok evde bulunan standart 5W'lık orijinal bir iPhone şarj cihazı üzerinden örnekle açıklayalım. Yapılan testlere göre orijinal bir Apple iPhone şarj cihazı (5W) ayda 135W güç kullanıyor, bu da yılda 1,6 kWh'ın biraz üzerinde bir tüketim anlamına geliyor. Son elektrik zamlarından sonra bunun size yansıyacak maliyeti ise 1.6 x 1.29 TL = 2.06 TL olacaktır.

ŞARJ CİHAZLARI VE ENERJİ KULLANIMI

Bu tür tüketime fantom tüketim denir ve şarj cihazlarında çok düşüktür. Ancak siz farkında olmadan enerji tüketiminizi artırabilecek ve gereğinden biraz daha fazla ödeme yapmanıza neden olabilecek başka cihazlar da var.

Aşağıda sunduğumuz içerikte, hayali tüketimin size ayda 60 TL'ye kadar mal olduğunu ve bunu tersine çevirebilmenin size bir değer katabileceğiniz görebilirsiniz.

Farkına bile varmadan yapılan bu şeyleri hesaba katmamız ve kontrol etmemiz gereken bir masraf kalemidir.

Örneğin, “küçük kırmızı bir pilot ışığı” açık bıraktığınızda veya bir şey fişe takılıyken çalışmaya devam eden dahili bir transformatöre sahip ise (Bu cihazlar herhangi bir şey çalıştırmada veya şarj etmese bile sıcaktır bu şekilde ayırt edebilirsiniz ) sizi zarara uğratıyor demektir.

Kısacası büyük elektrikli cihazların, “kırmızı pilot ışığını” beklemede bırakan cihazların enerji kullanımının kontrol edilmesi ve güç tüketen trafoların hiçbir şeye takılı olmasa bile fişe takılı kalmaması önemlidir. Bununla birlikte, özellikle enerji kullanımı minimum olan ve onlarsız neredeyse hiçbir fark görmeyeceğimiz mobil şarj cihazları ve küçük cihazlar konusunda takıntılı olmamalısınız.

Son Haberler