Çinli BYD, Türkiye'de devasa yatırımla şirket kurdu

Çinli BYD, Türkiye'de devasa yatırımla şirket kurdu
1 milyar dolarlık yatırımla BYD, Türkiye'deki şirketini de resmi olarak kurdu.

Çinli otomotiv devi BYD, Türkiye'deki yatırım sürecini resmen başlattı. Şirket, 1 milyar dolarlık yatırımla Manisa'da bir fabrika ve Ar-Ge merkezi kurarak 2026 yılında üretime başlamayı hedefliyor. Türkiye'deki yatırımının ilk adımı olarak, "BYD Turkey Otomotiv Limited Şirketi" adında bir şirket kurdu.

Türkiye yatırımı ve hedefler

BYD, Türkiye'deki yatırımlarının ayrıntılarını açıkladı ve bu adımla Türkiye otomotiv pazarındaki yerini güçlendirmeyi hedefliyor. Manisa'da kurulacak fabrikada şarj edilebilir hibrit otomobiller üretilecek ve bu fabrikada ayrıca bir Ar-Ge Merkezi de bulunacak. Şirket, Türkiye'de üç yıl içinde ilk üç markadan biri olmayı ve satışlarını 10 bin adede çıkarmayı planlıyor.

Fabrikada 2026 yılında üretime başlanması planlanırken, ilk etapta yıllık üretim kapasitesinin 150 bin araç olması öngörülüyor. Ayrıca, fabrikada yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.

BYD'nin Türkiye'deki yatırımı, Çinli araçlara uygulanan yüzde 40'lık ilave gümrük vergisinden kaçınmalarını sağlayacak. Bu durum, markanın yüzde 100 elektrikli modellerini ek vergi olmadan Türkiye'de satışa sunabilmesini mümkün kılacak. Ayrıca, yeni ÖTV indirimi sayesinde BYD Seal U DM-i modelinin ÖTV oranı yüzde 80 yerine yüzde 30 olacak. Bu, tüketicilere önemli bir indirim olarak yansıyacak.

Seal U DM-i modelinin Türkiye'deki fiyatı, daha önce 2.090.000 TL olarak belirlenmişti, ancak bu fiyat son dönemde belirsizliğini koruyor. Fiyatların, ağustos ayının ikinci yarısında netleşmesi bekleniyor.

Şu anda BYD, Türkiye pazarında Atto 3 ve Seal U DM-i modellerini satıyor. Şirket, geçtiğimiz haftalarda üçüncü bir modelin yıl bitmeden satışa sunulabileceğini duyurdu, ancak hangi modelin olacağı henüz açıklanmadı.

Son Haberler