Telegram Nedir? Telegram'ı Kullanmak Güvenli mi? İşte Uygulama Hakkındaki Herşey
Şifreli bulut depolama gibi özelliklerden kendi kendini imha eden mesajlara kadar, Telegram çok sayıda özellik sunar, ancak soru kullanımının ne kadar güvenli olduğudur. İşte uygulama hakkındaki herşey burada.
Öne Çıkan Bilgiler
- Telegram, Ocak 2021'de aylık 500 milyon aktif kullanıcıyı aştı.
- 2013 yılında piyasaya sürüldü ve Rus girişimciler Pavel ve Nikolai Durov tarafından kuruldu.
- Telegram, uçtan uca şifrelemeye sahip gizli bir sohbet seçeneğinin yanı sıra Telegram Bulutunda şifrelenmiş normal bir sohbet çeşidine sahiptir.
Whatsapp ve Facebook kullanıcı verilerinin gizliliğiyle ilgili endişelerin kullanıcıları uzaklaştırmasından sonra Telegram ilgi gördü ve Hindistan'daki kullanıcı tabanı bu yılın başlarında büyük ölçüde genişledi.
Telegram, dünyanın en büyük mesajlaşma servisi olan WhatsApp gibi diğer mesajlaşma uygulamalarıyla karşılaştırıldığında zayıf gibi görünse de Ocak 2021'de aylık 500 milyon aktif kullanıcıyı aştı.
Telegram nedir?
2013 yılında başlatılan ve Rus girişimciler Pavel ve Nikolai Durov tarafından kurulan Telegram, bulut tabanlı bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Lansmanından bu yana, uygulama oldukça büyük bir kullanıcı tabanı kazandı.
Telegram'ın sunduğu özellikler:
Grup sohbetleri ve kanallar gibi temel özelliklerin yanı sıra Telegram, uçtan uca şifrelemeye sahip gizli bir sohbet seçeneğinin yanı sıra Telegram Bulutunda şifrelenmiş normal bir sohbet çeşidine de sahiptir.
Uygulama hem Android hem de iOS cep telefonları için kullanılabilir. Uygulamanın hem sesli hem de görüntülü arama seçenekleri vardır. Telegram'da dosya paylaşımı için boyut sınırı, çok büyük bir 1,5 GB'dir.
Buna ek olarak, açılırsa mesajları belirli bir süre sonra yok eden kendi kendini imha eden bir mesaj özelliği de sunar. Ayrıca, SMS ile doğrulanabilen aynı hesabı ve aynı cihazda birden fazla hesabı birden fazla cihazın kullanmasına da izin verir.
Mesajlaşma uygulaması ne kadar güvenli?
Telegram, kullanıcılarına bir düzeyde güvenlik ve koruma sunar. Ancak, WhatsApp ve Signal'deki her sohbet için varsayılan olarak uçtan uca şifreleme sunulurken, yalnızca Telegram'daki gizli sohbetler için sağlanır. Telegram'ın gizli sohbet seçeneği de sadece iki kişi arasında yapılabilir ve grup sohbetleri hariçtir.
Telegram'daki normal ve grup sohbetleri, MTProto şifrelemesi adı verilen sunucu-istemci şifrelemesine dayalı standart bir şifreli bulut depolama sistemine dayanır. Bununla birlikte, içerik Bulutta depolandığında, cihazlar arasında erişilebilir olabilir ve bu, veriler için potansiyel bir güvenlik riski olarak görülebilir.
Telegram'ın kullanıcılarından topladığı kişisel veriler, iletişim bilgilerini, kişileri ve kullanıcı kimliğini içerir.