WordPress SEO Nasıl Yapılır?
WordPress günümüzde en iyi optimize olarak yenilenmiş ve birçok içerik yönetimini bünyesinde barındıran bir sistemidir. Bununla birlikte, sıralama şansınızı artırmak, iş akışınızı iyileştirmek ve web sitenizin mükemmel bir düzeyde optimize olduğundan emin olmak için yapması gereken bazı şeyler bulunur.
Doğru temel ayarları yaparak ve birkaç basit teknik uygulayarak, üzerine inşa edebileceğiniz güçlü bir temele sahip WordPress’e sahip olursunuz.
1.1. Sitenin Durumunu kontrol edin
Sitede herhangi bir değişiklik yapmadan önce, şu anda nerede olduğunuzu görmek iyidir. Sitenin perde arkasında neler olduğunu öğrenmek için WordPress'teki Site durumu bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, durum kontrolü eklentisini kurmayı da seçebilirsiniz. Sitenizi geliştirmenize yardımcı olmak için dışarıdaki kişilerin kullanabileceği bilgileri almanıza yardımcı olur. Sonunda durum kontrolü eklentisinin tüm özellikleri WordPress çekirdeğine taşınacaktır.
1.1.1 Uygun Kullanıp Kullanmadığınızı Kontrol Edin
WordPress'in teknik özellikler sayfası içinde yer alana bakıldığında, WordPress'i kullanmak adına önerilen plan, PHP, MySQL veya MariaDB'nin olması gerekir. Daha eski sunucu yazılımıyla çalışmak mümkündür, ancak bu önerilmez. Site durumunu kontrol ederseniz kurulumunuzun teknik detaylarını görebilirsiniz. Ek olarak, sağlayıcınızın kontrol panelini kullanırsanız, ne çeşit bir yapıya sahip olduğunuzu anlamanız gerekir.
Unutulmamalıdır, iyi WordPress için ödeme yapmak gerekebilir. Planınızı yükseltmek, yapabileceğiniz en kolay iyileştirmelerden biridir.
1.1.2. PHP 7.0 veya Daha Yüksek Bir Sürüme Yükseltin
WordPress istatistiklerine bir bakılırsa, sitelerin yaklaşık %15'inin hala beş serideki bir PHP sürümünde çalıştığını, PHP 7.0 ve sonraki sürümlerin ise yıllardır mevcut olduğunu ortaya koyuyor.
Bu durum geriye dönük uyumluluk için harika ancak WordPress'i ve site sahiplerinin sitelerinden en iyi şekilde yararlanmalarını engelliyor. Bu eski PHP sürümleri artık güvenlik düzeltmesi almıyor ve bu nedenle saldırılara karşı giderek daha savunmasız hale geliyor.
Bugün ki projeler, WordPress'in en az PHP 7.3'te çalıştırılmasını öneriyor.
Bu nedenle, sitenin performansını ve güvenliğini artırmak için yapabilecek en önemli şeylerden biri, siteyi PHP'nin modern bir sürümüne yükseltmektir. Bunun pek çok faydası vardır:
- PHP 7 inanılmaz bir hız artışı sunar.
- Bir sürü modern geliştirme özelliği getirilmiştir.
- Çok daha güvenli bir ortam oluşturulmuştur.
- Geleceğe dönüktür.
Şu anda PHP 5.5 gibi eski bir sunucu yazılımını gösteriliyorsa, bunu güncellemek iyi olacaktır.
Ancak, bunu yapmadan önce özel dikkat gösterilmelidir. Ne yaptığınızdan emin değilseniz yardım isteye bilirsiniz.
İşte yapmanız gereken bazı adımlar:
- Her zaman Web sitenizi yedekleyin.
- PHP'nin modern bir sürümünü temel alan yerel bir hazırlama ortamı oluşturun.
- Sitenizin yedeğini o sunucuya yükleyin.
- Her şeyin düzgün çalışıp çalışmadığını görmek için iyice test edin.
1.1.3. SSL ve HTTPS Kullandığınızdan Emin Olun
Geçmişte, SSL'yi benimsemek tarayıcı URL çubuğunda bir HTTPS URL'si ve yeşil bir asma kilit simgesi almak isteğe bağlı bir durumdu. Pek çok sitenin SSL'nin sağladığı ekstra bir güvenlik düzeyine ihtiyacı olmadığı söylenebilir.
Bugün, geçerli bir SSL sertifikasının kurulu olması zorunludur. Arama motorları, geçerli SSL sertifikaları ve kurulumları olmayan siteleri cezalandırabilir veya arama sonuçlarının yanında uyarılar gösterebilir. Google, HTTPS'nin bir sıralama sinyali olduğundan bahsetmiştir. Ayrıca, bilgisayar korsanlarının ve üçüncü tarafların istekleri ve verileri ele geçirmesini önlemek için tüm web sitelerinin SSL kullanması genellikle iyi bir uygulamadır.
Ayrıca, birçok modern site hızı ve performans tekniği, geçerli bir SSL/HTTPS kurulumu gerektirir. HTTP/2 ve yakında çıkacak olan HTTP/3 gibi yeni, daha hızlı web yeniliklerinden faydalanmak için Firefox ve Google Chrome gibi tarayıcıların web sitesinin geçerli bir SSL sertifikasına sahip olması gerekir.
1.2. Site Ayarlarınızı Kontrol Edin
Seçeneklerin çoğu WordPress sitenizin SEO'sunu etkileyebileceğinden, WordPress Ayarları menüsündeki tüm bölümleri inceleyip biraz zaman harcayarak buna ulaşabilirsiniz.
Özellikle, arama motorlarının web sitenizi dizine eklemesini yanlışlıkla engellemediğinizden emin olmak için Ayarlar → Okuma bölümündeki görünürlük ayarlarınızı iki kez kontrol etmek gerekir. Bu yapılmazsa kesinlikle görünürlüğünüze zarar verir.
Ayrıca Yazma ve Okuma ayarlarınızın doğru yapıldığından emin olmalısınız, bunlar varsayılan kategorilerinizi ve ana sayfanızda nelerin görüntülenmesi gerektiğini kontrol eder.
1.3. Doğru Kalıcı Bağlantı Yapısını Seçin
Yeni bir site oluşturuyorsanız, yapmanız gereken ilk şeylerden biri, Ayarlar → Kalıcı Bağlantılar'da bulabileceğiniz kalıcı bağlantı ayarlarınızı değiştirmektir.
Ayarlarınızı varsayılandan değiştirmezseniz, tüm sayfalarınız ve yayınlarınız şuna benzeyen URL'lere sahip olacaktır example.com/?p=123.
Kalıcı bağlantı yapısını değiştirmek, web sitenizin URL'lerinin bileşenlerini, sırasını ve yapısını değiştirir. Bu nedenle, web sitenizi kurarken doğru yapıyı seçmek önemlidir, çünkü daha sonra değiştirmek SEO sorunlarına neden olabilir.
1.3.1. Www’i veya Www Olmayanı Seçin
Sitenizin ne olarak görünmesini istediğinizi www.example.com veya basitçe example.com. Genel ayarlarınızda, Ayarlar → Genel bölümünde, görünmesini istediğiniz sürümün doğru şekilde yansıtıldığından emin olun.
SEO açısından bakıldığında, her iki şekilde de çok az fark vardır. Ek olarak, çoğu yükleme ve sunucu kurulumu, yanlış sürüm isteklerini otomatik olarak seçtiğiniz sürüme yönlendirir. Bu, öncelikle bir marka bilinci oluşturma düşüncesi haline getirilmelidir.
Teknik açıdan da çok büyük bir fark yoktur. Bazı kurulumlar, 'www' bileşenini atlayabilir bu küçük sorunlara neden olabilir, ancak bu gibi durumlar giderek azalmaktadır.
İçeriğinizi Optimize Edin
Siteniz, seçtiğiniz konuda en iyi içeriği sağlamalıdır. İnsanlar ilgi çekici, güvenilir makaleler ve sorularına güvenilir cevaplar arar. WordPress, için kaliteli içerik yazmak, güzel fikirlerle veya bir konuya farklı bakış açılarıyla bakma ile başlar. Ama bu fikirleri iyi planlamış ve erişilebilir bir şekilde paylaşmak manasına da gelir. Bu şekilde aradığınız kitleyi daha rahat bulacak ve onların ilgisini daha kolay çekeceksiniz.
2.1. Kullananların Neye İhtiyaç Duyduğunu ve Ne İstediğini Araştırın
İçeriğinizi yazmadan önce, hangi arama terimlerinin bulunmasını istediğinizi düşünmelisiniz. Ardından, belirli bir anahtar kelime için her sayfayı veya gönderiyi optimize etmelisiniz.
Ancak hangi anahtar kelime için bulunmak istediğinizi nasıl belirleyebilirsiniz? Bu terimler için sıralayabilmem ne kadar gerçekçi?
Bir pişirme bloğunuz olduğunu ve en sevdiğiniz tarifleri ve pişirme tekniklerini paylaşma konusunda tutkulu olduğunuzu hayal edin. Bunun yerine, kendi nişinizi bulmayı düşünmeniz daha iyi olacaktır.
2.2. Kullanıcılarınız için muhteşem içerikler yazın
Anahtar kelime araştırmanızı yaptıktan ve hakkında yazmak arzu ettiğiniz konuları öğrendikten sonra asıl yazıya geçmeniz gerekir. Çoğu zaman, bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır. Bir fikirden muhteşem bir içeriğe ulaşmak için büyük olasılıkla bir taslak hazırlama, yazma, düzenleme ve bir kez daha yazma döngüsünü izlemeniz gerekecek.
İlk taslağınız yapınızın bir taslağı olabilir. Bu noktada her şeyi kusursuz bir düzyazıyla yazmak mecburiyetinde değilsiniz ama mantıklı bir yol izlediğinizden emin olun. Çoğu parça bir giriş, ana argüman noktalarınızı ve bir sonucu içerecektir. Tabii ki, bu türe göre değişecektir.
Metninizin ilk tam sürümünü geliştirme sürecinde noktaları daha da detaylandırabilirsiniz. Son olarak, düzenleme aşamasında parçanızın rağbet çekici ve okunması kolay olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Konunuzda profesyonel olabilirsiniz, fakat hedef kitleniz muhtemelen henüz belli değildir. Bu yüzden yazınızı olabildiğince erişilebilir hale getirmeye çalışın. Okunabilirlik esastır.