Xiaomi, Yasak Bölgelerde Etkinleştirilen Cihazları Kilitliyor
Bir Xiaomi cihazını herhangi bir ülkeye kendi başınıza ihraç edip edemeyeceğinizi hiç merak ettiniz mi? Evet, ancak Xiaomi, ülke yasaklanırsa kullanmanıza engel oluyor.
Reddit'te yer alan haberlere göre Xiaomi, kullanıcı arayüzüne yeni bir işlev ekledi. İşlev, yasakladığı bir ülkede etkinleştirildiyse yeni bir telefonu engelleyebilir. Xiaomi, diğer büyük üreticiler gibi, ürünlerinin ihracatını yasakladığı ülke ve bölgelerin bir listesine sahiptir. Bu bölgeler Küba, Güney Sudan, Suriye, Kırım, İran ve Kuzey Kore'dir.
Listelenen tüm ülkeler uluslararası ilişkiler, tartışmalı bölgeler, insan hakları veya terörizm açısından sorunludur. Müttefik dünyanın, şirketlerin ürünlerini bu tür tartışmalı yerlere ihraç etmek için batı teknolojisini kullanmasını yasaklamasının nedeni budur.
Ancak Xiaomi bu bölgelere resmi olarak ihracat yapmasa bile, üçüncü taraf satıcılar yine de bunu yapıyor. Bu muhtemelen Xiaomi'nin daha fazla önlem almaya karar vermesinin nedeni.
Yanlış yerdeyseniz Xiaomi telefonunuzu engeller
Dünyanın her yerinde yasaklı bölgelerden birindeyseniz ve bir Xiaomi cihazını etkinleştirirseniz, cihazınız birkaç gün içinde üretici tarafından kilitlenir.
Xiaomi politikası, ürünün, etkinleştirmeye çalıştığınız bölgeye satışına veya sağlanmasına izin vermez. Ek bilgi için lütfen doğrudan perakendecilerle iletişime geçin.” - bir cihazı kilitlediğinde Xiaomi'nin görüntülediği metin
Xiaomi'nin yalnızca yeni etkinleştirilen cihazları kilitlediği söyleniyor. Bu, teorik olarak, cihazı yasak bölgeye girmeden önce etkinleştirebileceğiniz ve yine de orada kullanabileceğiniz ve böylece bir Xiaomi kilidinden kaçınabileceğiniz anlamına gelir.
Mesele şu ki, Xiaomi'nin hüküm ve koşulları, bu nedenle bir cihazı kilitlemekle ilgili hiçbir şeyden bahsetmiyor. Hangi ülke ve bölgelerin ihracatının yasak olduğundan bahsediliyor ancak bu yeni özellik hiçbir yerde bulunmuyor.
"14.2 Sözleşme ve satılan tüm Ürünler, ABD ve Alıcının kendi yargı yetkisinin ihracat kontrol yasaları dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere geçerli ihracat kontrol yasalarına tabidir. Alıcı, Satıcıdan satın aldığı herhangi bir ürünü herhangi bir ülke veya bölgeye ihraç etmeyecektir. veya ihracat kontrol yasalarının yasakladığı herhangi bir yerde.Yasak ülke ve bölgeler Küba, İran, Suriye, Kuzey Kore, Sudan ve Kırım bölgesini içerir. Alıcı, Satıcıdan satın aldığı Ürünleri başka bir ülkeye ihraç etmeyi planlıyorsa, Alıcı bunu yapmadan önce gerekli ihracat lisanslarını (veya diğer hükümet onaylarını) almalıdır." - Xiaomi Hüküm ve Koşulları
Diğer üreticiler potansiyel olarak Xiaomi örneğini takip edebilir ve dünyanın bu bölgelerinde yeni etkinleştirilen cihazları kilitlemeye başlayabilir. Eğer öyleyse, bir süre sonra yasadışı olarak ithal edilen bir cihazı yasaklı bölgelerde kullanmak imkansız hale gelecektir.
Batı teknolojisini yasaklanmış ülkelere ihraç ettikleri için üreticilerin yaptırıma maruz kaldığı bir tarih var. Böyle bir üreticinin bir örneği ZTE'dir. Şirket, yasaklı ülkelerde ABD teknolojilerini kullanan ürünleri ihraç ettiği için ABD hükümeti tarafından cezalandırıldı. ZTE'nin ABD teknolojisini kullanmaya devam etmesi için bu tür yasak yerlere ihracatı durdurdu.