Ankara'da yaşayanlar dikkat! Valilik düğmeye bastı: Yasak 30 Eylül'e kadar sürecek
Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, bazı piknik ve dinlenme alanlarının dışında ormanlık alanlara girişin yasak olduğu açıklandı. 30 Eylül 2023'e kadar girişlerin yasak olduğu kuralına rağmen Valilik konuyla ilgili bir yazı yayınladı. İşte konuyla ilgili tüm detaylar…
Ankara Valiliği, orman yangınlarını önlemek için bazı piknik ve dinlenme alanları dışında kalan ormanlık alanlara girişi yasakladı. Son yıllarda çıkan orman yangınları büyük zarara yol açsa da alınan yeni kararlarla 30 Eylül tarihine kadar ormanlık alanlara giriş yasaklandı. Ankara Valiliği'nin yazısında şu ifadeler yer aldı:
“Orman ve mesire alanlarında artan insan ve araç yoğunluğu ve ülkemiz genelinde devam eden yüksek yangın riskli hava koşulları nedeniyle orman yangınlarıyla mücadele için ek tedbirler alınmıştır.
Bu kapsamda milli varlıklarımız olan ormanlarımızı korumak, anız yakmak, tarlada çalışmak, bağ temizlemek, çöp yakmak, elektrik hatlarının kırılması, piknik yapmak, ateş yakmak, yıldırım düşmesi, kasıt, ihmal veya dikkatsizlik, yangın sebepleri arasındadır.
Ekli listede yer alan milli parklar, lunaparklar ve tabiat parklarının hariç tutulması kaydıyla ere ilimiz sınırları içinde; 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 74. maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9. ve 66. maddeleri gereğince ormanlık alana giriş 30 Eylül 2023 tarihine kadar yasaklanmıştır.
Ankara Bölge Milli Parklar ve Doğa Koruma Müdürlüğü tarafından sokak hayvanlarının yenmesi için ayrılan alanlar dışında, Ankara il sınırlarının içinde kalan tüm ormanlık alanlara giriş yasaktır. ayrıca, ormanlık alanda kamping tesisleri dışında kamp ve çadır kurulmasına izin verilmemektedir.
Ekli listede belirtilen lunapark, tabiat parkı ve milli parklarda, ilimiz ormanlarında yetkili mercilerin gözetim ve kontrolünde mutfak fırını, mangal ızgarası, mangal vb. 30 Eylül 2023'e kadar izin verilmeyecektir. Ziyaretçiler bu alanlara 08:00 - 22:00 saatlerinin aralığında giriş çıkış yapabilirler. Belirtilen saatlerin dışında kamp ve atışlara izin verilmeyecek.
Ormancılık faaliyetlerinin gerekleri nedeniyle, orman yönetim kurumundan üretim faaliyetlerinde bulunmak, fidan dikmek, bakım ve onarım yapmak sözleşmeli olmak üzere orman yönetim kurumundan iş almış olanlar hariç, vatandaşların ormana girmesi yasaktır. Orman yönetimi ve orman yönetimi ajansı personeli bu faaliyetleri denetler ve kontrol eder.
Orman içi seyrek orman, ormana bitişik ve ormanla bağlantısı olmayan, özellikle Orman Kanununun 31. ve 32. maddeleri kapsamındaki seyrek ormanlar; Anızlardan dal ve bitki yakmak, bağ ve tarlaları temizlemek, havai fişek patlatmak yasaktır. Ormana yakın tesisler ve sanayi tesisleri, ormanı etkileyebilecek her türlü faaliyetten doğabilecek yangın riskine karşı her türlü önlemi alacaktır.
Enerji nakil hatlarının (ENERJİSA ve TEİAŞ) yapımı ve bakımı ile ilgili kuruluşlar, özellikle ormanlık alandan geçen kesimlerde gerekli bakımları yapacak ve gerekirse elektrik kesintilerini mutlaka yapacak, yangın riskine karşı tedbirler alacaktır.
Tüm belediyelerimiz orman, orman kenarı ve bitişik çöp toplama alanlarının çevresinde koruyucu bant oluşturacak ve aynı zamanda yangın riskine karşı makineleri (Dozer, Ekskavatör, Hafriyat makinesi) gerektiği şekilde çalışır durumda tutacaktır. Demiryolu hatları, piknik alanlarıyla birlikte, turistik alanlar, yerleşim alanları, her türlü tesis ve Karma tarım arazileri gibi belirli yangın tehlikesi olan alanların çevresinde güvenli şeritler açılacaktır.
Kaymakamlık ve bölge orman müdürlüğü tarafından koordine edilen ortak kolluk ve orman kolluk teşkilatından oluşan denetim ekipleri etkin izleme ve denetim yapacak. Drone, KGYS vb. Araç kullanım izleme ve gözlemlerine ilişkin faaliyetleri artırılacak. Tüm iletişim araçlarının kullanılarak halkımız orman yangını riskine karşı bilgilendirilecek ve uyarılacaktır.
Yangın potansiyelinden etkilenmesi muhtemel ve özel önlem alınması gereken kritik tesis, yapı, fabrika ve aynı zamanda depo ve benzeri alanlarda belirlenmeler yapılacak, ilgililere gerekli bilgilendirme ve uyarılar yapılacak ve risk alanında bulunanların kendi önlemlerini almaları için yetki verilecektir. Mahalle Muhtarımız ormanı yangından korumak ve halkı uyarmak için gerekli tedbirlerin alınmasında dikkatli ve ayrıca duyarlı olacaktır.
Gerektiğinde Kaymakamımızın talimatıyla, kamu ve özel sektörün tüm imkanları kullanılarak, Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda ve tüm araçları kullanılarak yangına en etkin müdahalenin yapılması sağlanacaktır.
Yukarıdaki karar ve tedbirlere aykırı hareket edenlerle ilgili 6831 sayılı Orman Kanununda yer alan Türk Ceza Kanunun Kabahatler Kanununa göre idari ve adli işlem yapılır."