Hayatın ve hastalıkların sırrını Ayurveda ile çözebilirsiniz. Ayurveda nedir?
Ayurveda'nın kökeni çok eski dönemlere dayanır ve Hindu dini metinlerinde bulunan Vedalar'a kadar eskiye dayandığı düşünülür. Bu metinler, insan sağlığı, hastalıklar, bitkisel ilaçlar, masaj, yoga, meditasyon ve diyet gibi konuları içerir.
Ayurveda, insan vücudunu beş temel elementten oluşan bir enerji sistemi olan doshalar üzerinden açıklar. Bu elementler, toprak (prithvi), su (jala), ateş (tejas), hava (vayu) ve ether (akash) olarak adlandırılır. İnsan vücudu, bu elementlerin farklı kombinasyonlarına göre üç temel enerji tipi veya dosha ile ilişkilendirilir: Vata (hava ve ether), Pitta (ateş ve su) ve Kapha (toprak ve su).
Ayurveda, bedenin, zihnin ve ruhun dengede tutulması için yaşam tarzı, diyet, bitkisel ilaçlar, masaj, meditasyon ve yoga gibi yöntemleri kullanır. Ayurveda'nın amacı, hastalıkları önlemek, sağlığı korumak ve insanları bütüncül bir şekilde iyileştirmektir.
Ayurveda, modern tıbbın bir parçası olarak kabul edilmese de, bazı Batılı ülkelerde popülerlik kazanmış ve alternatif tıp olarak uygulanmaktadır. Ancak Ayurveda ile ilgili tedavileri uygularken, uzman bir Ayurveda hekimine danışmanız önemlidir, çünkü her bireyin vücut yapısı ve enerji dengesi farklı olabilir ve bireysel bir yaklaşım gerektirebilir.
Ayurveda prensipleri:
Ayurveda'nın temel konsepti bize, herhangi bir hastalığın kişinin çevresiyle beden veya zihninin uyumunu bozduğunda başladığını öğretir.
Beş duyumuzdan herhangi biri çevreye ters düştüğünde, vücut zayıflar ve rahatsızlığa neden olarak hastalık şeklinde ortaya çıkar. Bu ortam, organların ve sinir sisteminin işlev bozukluğuna neden olan bakteri, virüs ve diğer patojenlerin büyümesi için elverişlidir. Yani vücuttaki enerji akışını keser.
Hastalığın nedenini anlamanın birkaç sonucu olabilir. Ama basit bir deyişle, eğer hastalığa uyumsuzluk neden olduysa, tedavi de uyumu geri getirmektir. Ayurveda'nın temel prensibi budur. Ayurveda'nın her zaman geçerli olan ve kişiye göre değişmeyen üç temel ilkesini not etmek:
Hastalığa yanıt vermek yerine hastalığı önlemek için çalışmalıyız.
Bedeniniz, zihniniz ve çevreniz arasındaki uyumu koruyun. Zihin ve beden birbiriyle yakından bağlantılıdır.
Sağlıklı beslenme, günlük hareketler ve bitkisel ilaçların farkında olun.
Ayurveda, her bireyin kendi kendini iyileştirme yeteneğine sahip olduğuna güçlü bir şekilde inanır. Sadece dosha tipini, olası dengesizlikleri ve sağlığınız alt üst olursa kontrolü nasıl ele alabileceğinizi anlamanız gerekiyor.
Ayurveda uygulayıcıları, hastalığın tezahürünün tüm insanlar için aynı olmadığına ve hastalığın vücutlarının belirtileri nasıl gösterdiğine bağlı olarak değişeceğine inanırlar.
Ayurveda tedavisine özgü birkaç nitelik vardır. Birincisi, çevredeki değişikliklerden veya yaşam tarzındaki değişikliklerden etkilenmez, bazı değişiklikler olabilir, ancak hastalığı tedavi etmek için benimsenen yöntemler, temel yaklaşımda herhangi bir değişiklik göstermez.
Tedavinin en iyi yanı, kişiye özel olması ve kişinin “ Dosha” tipine göre tasarlanacak olmasıdır . Bir Ayurvedik uygulayıcı, bir kişinin kompozisyonunu dosha tipine göre değerlendirir , hastalıkları analiz eder ve dosha dengesizliğini tedavi edecek bir tedavi önerir.
Ayurveda'yı anlamak için Dosha türleri, bunların kombinasyonları ve bunları dengelemenin yollarını öğrenmemiz gerekir.