Bozuk eti anlamanın kolay formülü! Hem canınızı hem etinizi böyle kurtarabilirsiniz

Bozuk eti anlamanın kolay formülü! Hem canınızı hem etinizi böyle kurtarabilirsiniz
Et tüketimini en çok yapan ülkelerin başında geliyoruz bu sebeple de etleri genellikle fazla fazla alıp dondurucularda saklıyoruz ama dondurucuya koyduğumuz etin bozulduğunu anlamakta güçlük çekiyorsanız. Bu yazı sizler için sakın göz atmadan geç meyin. İşte detaylar…

Türk milleti olarak et tüketmeyi çok seviyoruz. Derin donduruculara güvenerek sakladığımız etin bozulduğunu nasıl anlarız. İşte bu konuyu sizler için ele aldı. Detaylar haberimizde…

banka

5 ÖNEMLİ PÜF NOKTASIYLA: ETİN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Masada oturuyorsunuz ve burnunuza tanıdık et kokusu geliyor. Gözlerinizi kapatıyorsunuz ve o enfes tadı hayal ediyorsunuz. Ancak bilinçaltınızda küçük bir soru işareti beliriyor:

Bu et bozulabilir mi? Endişelenmeyin, çünkü bugün size bunu nasıl yapacağınız konusunda rehberlik edeceğiz. Bozulmuş etin sinsi işaretlerini ortaya çıkarmak için birlikte önemli bir yolculuğa çıkmalıyız. Piştikten sonra eti anlamak çiğ ete göre biraz daha zor olabilir. Çiğ etin kokusundan rengine ve dokusuna kadar size verdiği ipuçlarını öğrendikten sonra kendinizin ve sevdiklerinizin bu konuda daha güvende olacağını bilmek sizi mutlu edecektir. En baştan doğru kırmızı etin nasıl seçileceğini öğrenmek için bu yazımızı kaçırmayın!

Bu yazılarda sunulan tavsiyeler sayesinde bir uzmana danışmadan önce kendi gözlemlerinizle değerlendirme yapabileceksiniz. Mutfağa yayılan uğursuz kokular, renk değişiklikleri, doku ve kıvam farklılıkları, ambalajdaki düzensizlikler ve mikroorganizma oluşumu etin daha fazla bozulduğunun belirtilerinden bazılarıdır. Şimdi bu kavramları detaylı bir şekilde açıklayalım!

KOKU

Taze etin hafif metalik, taze bir kokusu olmalıdır. Çürük et keskin, ekşi ve hoş olmayan bir koku yayar. Koku değişikliğine neden olan faktör ette üreyen Escherichia coli ve Campylobacter gibi bakterilerdir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur; Aldığınız etin rengi ve dokusu normal görünüyor ancak hoş olmayan bir kokusu varsa kesinlikle yememelisiniz. Çünkü bozulma kokuyla başlar. Daha sonra renk ve doku geliyor. Günümüzde çoğu insan yalnızca renge odaklanan kalite kontrollerine tabi tutuluyor, bu nedenle zehirlenmeler önemli ölçüde arttı. Pişmiş et kokusunu algılamak daha zordur ama yine de tehlikenin ilk işareti olan çürümüş et hissini verir. Hele ki aldığınız etin içine 10 gram bile bozuk et karışmışsa, paketi açtığınız anda bu kokuyu hissedersiniz. Zamanla bu madde taze ette yeniden ortaya çıkacak ve çok zararlı bileşikler oluşturacaktır.

RENK DEĞİŞİKLİĞİ

Bir diğer önemli ifade ise renktir. Toplumun çoğu üyesinin aşina olduğu bir şey gibi görünse de etin ideal rengi hakkında hala birçok yanlış bilgi var. Burada biraz derine inersek daha iyi anlarsınız. Et kesimi sırasında uygun prosedürlerin uygulanmaması durumunda kesim sonrasında kaslar ve bağ dokusu ciddi şekilde sıkışacaktır. Bu “vücut sertliği” adı verilen bir durumun işaretidir. Rigor mortis olarak da bilinen bu durum, etin renginde ve dokusunda önemli farklılıklar yaratır. Çözüm eti dinlenmeye bırakmaktır. Tanıdık görünmek? Bunun bir örneği, uzmanların her Kurban Bayramı'nda etin kendi haline bırakılarak daha sonra yenilmesi gerektiğini vurgulaması, bunu duymayan kişilerin ise sert etin nasıl yumuşatılacağına dair ipuçları aramasıdır. Bu süreci bir kenara bırakırsak uygun işlemlerden geçmiş ancak çeşitli nedenlerle bozulan etlerde koyu gri, açık yeşil, koyu sarı gibi renk değişimleri olacaktır. Bu rengin genel olarak et türüne (dana eti, tavuk, hindi vb.) göre farklılık gösteren bir detayı var; Renk değişimi havaya maruz kalan en dış yüzeyden başlar. Bu nedenle dilimler halinde satılan etler daha çabuk bozulur. Yüzey ve dolayısıyla havaya maruz kalan kısım arttı. Taze etin rengi parlak pembe ve açık kırmızı olmalıdır. Mor et, boya kullanma riski nedeniyle tarafımızdan önerilmemektedir.

DOKU VE KIVAM

Taze et genellikle elastik bir yapıya sahiptir ve parmakla hafifçe bastırıldığında hızla orijinal şekline döner. Nemlidir ve tazelik hissi verir. Ancak bozulmuş et gevşek olabilir ve sulu veya yapışkan bir dokuya sahip olabilir. Bakteriler büyümeye başlarsa oldukça kaygan olduğunu fark edeceksiniz. Etin üzerinde farklı dokulara sahip katmanların bulunması da bozulma belirtisidir. Elinize aldığınız anda parçalanan bir et parçanız varsa muhtemelen bozulmaya başlamıştır. Kuru ve pullu dokular istenmeyen belirtilerden biridir.

SON KULLANMA TARİHİ

Etin bozulmasını izlemek için son kullanma tarihini kontrol etmek önemlidir. Son kullanma tarihinden 2 veya 3 gün sonra et tüketilmemelidir. Ambalajda yırtıklar, delikler veya kabarcıklar varsa bu bir hasar belirtisi olabilir. Burada havaya maruz kalma etkili olur ve havaya maruz kalan etler bozulmaya başlar. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise soğuk zincirdir. Etin üretiminden paketlenmesine, nakliyesine ve teslim alınıncaya kadar her aşamada belirli bir sıcaklıkta tutulması gerekmektedir. Buna soğuk zincir denir. Bu süreçte bir yerde eksiklik olduğunda et bozulmaya başlayabilir. Örneğin, buzdolabından çıkarılan etin pazarda bırakılması ve daha sonra satın alınmak üzere buzdolabının dışında bir yere atılması soğuk zincirin bozulmasına bir örnektir. Bu tür etler satın alınmamalı ve pazardaki satıcıya bildirilmelidir. Bir diğer üzücü sorun ise günümüzde sık sık etiket değişikliği yapılmasıdır. Aldığınız et son kullanma tarihine dikkat eder ve eve geldiğinde bozulabilir. Ayrıca ilgili firmaya bildirimde bulunarak para iadesi yapmanızı da öneririz.

MİKROORGANİZMALAR

Daha önce de belirttiğimiz gibi bozulmuş etlerde pek çok farklı türde mikroorganizma gelişebilir. Bu mikroorganizmalar genellikle çıplak gözle görülmez ancak bazen gözle görülür belirtiler de verebilirler. Bunun örnekleri beyaz lekeler, küf veya siyah noktalardır. Etin bozulup bozulmadığını bilmek için bu noktalara dikkat etmek önemlidir.

Yavaş yavaş yazımızın sonuna geliyoruz. Bu konuları anlattıktan sonra etle ilgili birkaç konuya daha değinmeden geçemeyeceğiz. Şimdi okuyacaklarınız en az yukarıdaki başlıklar kadar önemli. Satın aldığınız veya eve getirdiğiniz taze etleri dondurucuda 6 ile 12 ay arasında saklayabilirsiniz. Bizim önerimiz her öğünde porsiyonlara ayırıp bu şekilde saklamanızdır. Eti her çıkardığınızda, buzunu çözüp dondurucuya koyduğunuzda, etin içinde şaşırtıcı miktarda bakteri oluşur. Kullanırken doğrudan oda sıcaklığına getirmek de çok zararlıdır. Öncelikle buzdolabının alt kısmına koymalı, buzları çözüldükten sonra oda sıcaklığına getirip yemeklerde kullanmalısınız. Ayrıca etleri dondurucuda en sağlıklı şekilde nasıl muhafaza edebileceğinizi öğrenmek için aşağıdaki yazımıza da göz atmayı unutmayın. Bir diğer yaygın hata ise eti yıkamak. İster tavuk ister kırmızı et olsun etin suyla temas etmemesi gerekiyor. Bu durum bakteri üremesine ve hızlı bozulmaya neden olur.

Son Haberler