Bu hastalık gece uykusu uyutmuyor! Tedavisi oldukça zor: Doktorlar uyarıyor
Uyutmayan hastalık olarak yorumlanırken en belirgin özelliği olarak ise nefes darlığı yer alıyor. Diyarfram Yüksekliği, yetişkinlerde nadiren gözüken bir durumdur. Uzmanlar tanısının çoğu zaman tesadüfen tespit edildiğini belirterek diyafram yüksekliğinin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunun altını çizdi.
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Özkan Demirhan, diyafragma en önemli solunum kaslarımızda oluşan karın boşluğu göğüs boşluğundan ayıran yassı geniş kas yapısının olduğunu açıklarken erişkinlerde nadir olarak görülen bir durum olduğuna vurgu yapıldı. Diyafram yüksekliği primer ya da kazanılmış frenik sinir hasarı sonrası oluşabilir. Bu anomali genellikle sol diyaframda görülmekle birlikte diyaframda kas lifleri yoğunluğunda ciddi oranda azalma ile doğru orantılıdır.
DİYAFRAM YÜKSEKLİĞİ NEDENLERİ
Öncelikle bu hastalığın belirtisi olarak nefes darlığı görülürken, hareketsizlikte ön planda tutulur. Diyaframin hareketsizlik nedeniyle fonksiyonu azalmış veya kaybolmuş olabilir. Solunumda ciddi sorunlar yaşatırken toraks duvarının uyum bozukluğuyla meydana gelir.
Hipoksemiyi düzeltmek için gelişen refleks hiperventilasyon yani kanın normal gaz seviyesini korumak için gerekli olan normal hava giriş-çıkışının normal düzeyin üzerinde gerçekleşmesi durumunda ise solunumsal alkaloza neden olur. Normal kişilerin aksine, yatar pozisyonda abdominal yani karın organlarının toraksa doğru yer değiştirmesi, akciğer hacimlerinde daha da azalmaya yol açacağından bazı kişilerde ise ileri derecede solunum bozukluğu görülebilir.
Eğilmekle ya da yatar pozisyonda şiddetli ve ilerleyici nefes darlığı oluşması diyafram yüksekliği için belirti kabul eden durumdur. Hastalar sonunda sürekli dik pozisyonda çalışmak ve oturur pozisyonda uyumak zorunda kalmaktadır.
AMELİYAT SONRASINA DİKKAT
Diyafragma ameliyatı göğüs kafesi ve karın içi basınç değişiklerinde yol açmasıyla yoğun bakım tedavisine gerek duyulması mümkün. Karın organlarının boşluğa indirilmesiyle göğüs kafesi ve abdominal uyum üzerinde değişiklik yapılarak entübe durumlarında hastalarda postop ekstübasyon planlı olarak seyrine devam eder. Ağrı kotrolü, postoperatif solunum egzersizleri ve erken mobilizasyon önemli etkide yer alır.