Bu yöntemi deneyenlerin bağırsakları durmuyor! Sindirim sorunlarına son veren antioksidan deposu…
Bağırsak rahatsızlıkları, beraberinde kabızlık gibi sağlık sıkıntılarını getirebilmektedir. Bu durum ise çeşitli rahatsızlıklara veya günlük yaşamın aksamasına yol açabilir. Fakat erik tüketmek, bağırsakların doğal olarak sağlıklı bir biçimde çalışmasına yardımcı olan organik bir meyve olarak dikkat çeker.
Erikler sert çekirdekli meyve olarak anılır. Bu durum, meyvenin etli kısmının etrafını saran tek bir sert çekirdeğe sahip olduğu anlamına gelir. Erikler farklı renk ve boyutlarda gelebilir. Bazıları diğerlerine göre daha sert etli olup renkleri sarıdan beyaza, yeşilden kırmızıya kadar farklılık gösterebilir.
Erik lezzeti tatlıdan ekşiye çeşitlilik gösterir. Taze tüketildiğinde suludur ve lezzetlidir. Aynı zamanda kuru erik haline getirilerek reçel yapımında veya diğer tariflerde kullanılabilir. Kuru erik de hoş bir tada sahiptir ve güçlü antioksidan içeriğe sahip bir gıdadır. Erikler ve kuru erikler, müshil etkisi ile bilinir. Bu etki, bu meyvelerde bulunan diyet lifi, sorbitol ve isatin gibi çeşitli bileşenlere bağlanır.
Sindirim sistemine destek oldukları için, kuru erik ve kuru erik suyu genellikle sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olmak için tercih edilir.
2013 yılında Critical Reviews in Food and Science Nutrition dergisinde yayınlanan bir makale, kuru erik tüketiminin tokluk hissini artırabileceğini ve sonraki yemek alımını azaltabileceğini öne sürüyor. Bu şekilde erik, obezite, diyabet ve bunlarla ilişkilendirilen kardiyovasküler hastalıkların yönetimine katkıda bulunarak sağlığa yardımcı olur.
Tatlı bir tada sahip olmasına rağmen, kuru erik tüketildikten sonra kan şekeri ve insülin seviyelerini büyük ölçüde artırmaz. Ayrıca, erik faydaları bununla da sınırlı değildir.
Aynı zamanda kuru erik, kabızlığı önlemeye ve muhtemelen kolon kanserini engellemeye yardımcı olurken, sindirim sistemi de dahil olmak üzere gastrointestinal sağlığı etkiler. Kuru erikteki biyoaktif bileşikler ve bu bileşiklerin metabolitleri, gastrointestinal ve idrar yollarında antibakteriyel ajanlar olarak işlev görebilir.
ERİĞİN SAĞLIK FAYDALARI
GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR
Eriğin önemli bir faydası, yüksek antioksidan özelliklere sahip olmasıdır. C vitamini, lutein, kriptoksantin, zeaksantin, neo klorojenik asit ve klorojenik asit gibi bitkisel besinler eriklerde bulunur. Yüksek antioksidan içeriğe sahip gıdalar, özellikle oksidasyonun neden olduğu belirli hücresel hasar tiplerinin önlenmesine yardımcı olur.
Bazı oksijen molekülleri serbest dolaştığında, bu oksidatif hasara veya serbest radikal oluşumuna yol açabilir. Serbest radikaller, vücut dokuları için oldukça zararlıdır ve kanser ve erken yaşlanma gibi ciddi sağlık sorunları ile ilişkilendirilir.
2009 yılında Journal of Medicinal Food dergisinde yayınlanan bir araştırma, eriklerin doğal antioksidanlar bakımından zengin olduğunu ve granülositlerin (bir tür beyaz kan hücresi) oksidatif stresten korunmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER
Erikler, iyi bir diyet lifi kaynağıdır ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olurlar. Özellikle kabızlık gibi sindirim problemlerine karşı kuru erik veya kuru erik suyu daha etkili olabilir.
Erik ve diğer yüksek lifli yiyecekleri günde iki kez tüketmek, kabızlığın yönetimine katkıda bulunabilir. Bunun nedeni, eriklerin hem çözünür hem de çözünmez lif içermesidir.
Eriklerin içinde bulunan çözünür lif, yapışkan bir kütlenin oluşmasına yol açar. Bu kütle, yağları, şekerleri, bakterileri ve toksinleri hapsetmeye yardımcı olur ve vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca karbonhidratları parçalar, kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir ve kardiyovasküler sağlığı destekleyebilir.
Bu nedenle erikler, bağırsak düzenlemesini destekleme, kan şekerini dengeleme ve doğal kabızlık ilaçları olarak kullanma konusunda en iyi seçeneklerden biridir.
2016 yılında Molecular Nutrition and Food Research dergisinde yayınlanan bir araştırma, eriklerde ve lahanalarda bulunan karotenoidlerin ve polifenollerin sindirim sistemi enflamasyonunu azaltabileceğini ve bağırsak hücrelerinde sindirimi teşvik edebileceğini göstermiştir.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRMEYE YARDIM EDER
Kuru erik aynı zamanda kolesterol seviyelerini doğal olarak düşürmeye yardımcı olabilir. Eriklerde bulunan çözünür lif varlığı, diyetle alınan kolesterolün emilimini engelleyerek LDL kolesterolün düşürülmesine katkıda bulunabilir.
Kuru erik, safra asitlerine bağlanarak ve onları vücuttan uzaklaştırarak kolesterolü düşürebilir. Bu safra asitleri, yağları sindirmek için kullanılan bileşiklerdir. Karaciğer kolesterolden bu safra asitlerini yapar.
Bu safra asitleri atıldığında, karaciğerin yeni safra asitleri üretmesi gerekmektedir. Bu, daha fazla kolesterol kullanmasına ve dolaşımdaki kolesterol seviyelerinin düşmesine yol açar.
KARDİYOVASKÜLER SAĞLIĞI GELİŞTİRMEYE KATKI SAĞLAR
Eriklerde bulunan antosiyaninler, klorojenik asitler, kersetin ve kateşin gibi flavonoidler ve fenolik bileşikler, çeşitli hücre tipleri üzerinde anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Anti-enflamatuar gıdalar, yüksek kolesterol, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık durumlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
Aynı zamanda eriklerde bulunan K vitamini de kalp sağlığına destek olur ve sıkça görülen bir K vitamini eksikliğini hızla gidermede etkilidir. Bu vitaminin atardamar kireçlenmesi gibi kalp krizlerinin önde gelen nedenlerini engellemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Kalsiyumu arterlerden uzaklaştırarak sert ve riskli plak birikintilerine dönüşmesini engelleyerek çalışır. K vitamininin arter sertleşmesini önleme özelliği, kalsiyumu arter iç yüzeylerinden ve başka vücut dokularından uzak tutarak gerçekleşir.
Bazı araştırmalar, K vitamininin iltihabı azaltma ve hem damar hem de arter çeperini koruma konusunda kritik bir rol oynadığını göstermektedir. Doğru K vitamini seviyelerini korumak, yüksek tansiyonu önlemek ve kalp krizi riskini azaltmak için önemlidir.
2014 yılında Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan bir araştırma, yüksek kardiyovasküler hastalık riskine sahip bir popülasyonda, diyet yoluyla K vitamini alımının kardiyovasküler, kanser veya genel ölüm riskinde azalma ile ilişkilendirilebileceğini gösteriyor.
DİYABET RİSKİNİ AZALTIR
Diyabet, kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olan bir hastalıktır. Pankreas yeterli miktarda insülin üretemediğinde veya hücreler insülini doğru şekilde kullanamadığında, diyabet meydana gelir.
Glikoz vücutta düzgün şekilde kullanılmadığında, kan dolaşımında birikir ve bu da diyabetin belirtisi olan yüksek kan şekeri veya şeker seviyesine yol açar. Eriklerin glisemik indeksi düşüktür ve erik özleri kan şekeri ve trigliserit seviyelerini düşürmede yardımcı olabilir. Flavonoid varlığı, eriklerin vücudu insülin direncine karşı korumada etkili olduğu bir başka erik faydasıdır.
Eriklerin çözünür lif içeriği, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Çözünür lif, mide boşalmasını yavaşlatmada etkilidir.
Bu, kan şekeri seviyelerini etkiler ve insülin hassasiyetini olumlu yönde etkiler. Bu aynı zamanda diyabetin yönetimine yardımcı olur.
ERİK TÜKETMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Erikler, oksalat içerebildiği için böbrek taşlarına yol açabilir. Bu nedenle böbrek taşı öyküsü olan bireylerin erik tüketiminden kaçınmaları önerilir.
Ayrıca, bazı insanlarda bu oksalatların kalsiyum emilimini azaltabileceği ve bu durumun böbreklerde kalsiyum seviyelerinin artmasına neden olabileceği düşünülmektedir. Bu sonuçta böbrek ve mesane içinde küçük veya büyük taş oluşumuna yol açabilir.
Böbrek taşı geçmişi olan bireylerin, mutlaka bir uzmana danışmaları tavsiye edilir.