Covid-19 sonrası koku kaybının gizemi çözülüyor
Science Translational Medicine dergisinde Çarşamba günü yayınlanan küçük, hakemli bir çalışmaya göre, koku alma sistemindeki yanlış bir bağışıklık tepkisinin, bazı insanların hastalık semptomları azaldıktan uzun süre sonra neden hala koku alamadığını açıkladığı bulundu. Bazı vakalarda, Covid-19'dan iyileştikten 16 ay sonrasına kadar koku kaybı olan hastalarda bağışıklık veya enflamatuar yanıt tespit edildi.
Normal koku alabilen insanlarla karşılaştırıldığında, uzun süreli koku kaybı olan hastalarda daha az koku alma duyu nöronu, burunda kokuları tespit etmekten ve bu bilgiyi beyne göndermekten sorumlu hücreler vardı. Duke Üniversitesi'nde sinüs cerrahı ve çalışmanın eş yazarı olan Brad Goldstein, uzun süreli koku kaybı olan hastalarda sağlıklı insanlara kıyasla ortalama %75 daha az nöron bulunduğunu söyledi.
Dr. Goldstein, "Duyusal nöronlardaki azalmanın neredeyse kesinlikle enflamasyonla ilişkili olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Baş ve boyun uzmanları, koku kaybının yaygın bir Covid-19 semptomu olduğunu, ancak yaygınlığının enfeksiyona hangi varyantın neden olduğu gibi faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değiştiğini söyledi.
Koku kaybı yaşayan Covid-19 hastalarının çoğu, enfeksiyondan sonraki haftalar içinde duyularını geri kazanmaktadır. Ancak Şubat ayında yapılan bir analizde, semptomun hastaların %7'sine kadar bir yıl veya daha uzun süre devam edebileceği belirtildi.
Dr. Goldstein, kendisinin ve meslektaşlarının uzun süreli koku kaybı olan kişilerde neyin zarar gördüğünü veya değiştiğini belirlemeye çalıştıklarını söyledi. "Neyin bozuk olduğunu bilmezsek, bunu nasıl düzelteceğimizi söylemek zor" dedi.
Covid-19 enfeksiyonlarından uzun süre sonra koku alamayan dokuz hastanın burun dokusundan örnekler aldılar ve bunları sağlıklı insanlardan alınan hücrelerle karşılaştırdılar. Çalışmada, kalıcı koku kaybı olan hastaların burunlarında, bağışıklık tepkisinde kritik bir rol oynayan bir tür beyaz kan hücresi olan daha fazla T hücresi olduğu belirtildi. Dr. Goldstein, T-hücrelerinin iltihapla bağlantılı bir madde olan interferon-gama ürettiğini ve destek hücrelerinin buna tepki verdiğini söyledi.
Destek hücreleri koku alma duyu nöronlarını korur ve besler. Onlar olmadan koku alma duyu nöronları hayatta kalamaz. Araştırmalar, Covid-19'a neden olan virüsün koku alma duyu nöronlarını doğrudan enfekte etmediğini, ancak bu tür destek hücrelerine saldırabildiğini göstermiştir.
Koku kaybı olan hastalarda, sağlıklı insanlara kıyasla belirli bir tür anti-enflamatuar hücrenin daha az, belirli bir enflamatuar hücrenin ise daha fazla bulunduğu belirtildi. Sağlıklı grup, Covid-19'dan iyileşmiş ancak uzun süreli koku kaybı olmayan iki kişiyi içeriyordu.
Covid-19 araştırmacıları, çalışmanın uzun süreli Covid semptomlarında inflamasyonun bir suçlu olabileceğine dair kanıtları desteklediğini söyledi. JAMA Neurology dergisinde Nisan ayında yapılan bir çalışmada, ölen Covid-19 hastaları arasında, beynin burundaki koku duyu nöronlarından bilgi almak ve işlemekten sorumlu kısmı olan koku ampulünde iltihaplanma bulundu.
Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde patoloji doçenti olan ve Nisan ayındaki çalışmanın yazarlarından Cheng-Ying Ho, nöroinflamasyonun koku alma kaybına ve beyin sisi gibi uzun Covid ile ilgili diğer nörolojik semptomlara katkıda bulunabileceğini söyledi.
Yeni çalışmada yer almayan Dr. Ho, burun boşluğunda başlayan iltihaplanmanın beyne kadar uzanabileceğini söyledi. Yeni çalışmanın ilgi çekici olduğunu ancak küçük örneklem büyüklüğünün daha fazla hastada daha fazla çalışma yapılmasını gerektirdiğini söyledi. Katılımcıların aşılanma durumları toplanmadığı için, aşıların koku alma sisteminin enflamatuar tepkisinde bir rol oynayıp oynamadığının net olmadığını söyledi.
Geçen yıl yayınlanan ve koku kaybı olan 400'den fazla hastanın katıldığı bir ankette, katılımcıların %40'ından fazlası depresif semptomlar bildirmiş ve neredeyse %90'ı yemeklerden daha az keyif aldığını belirtmiştir.
Dr. Ho, "İnsanlar koku kaybının pnömoni gibi ciddi semptomlarla karşılaştırıldığında gerçekten önemli bir Covid semptomu olmadığını düşünebilir, ancak bazı hastaları gerçekten rahatsız edebilir" dedi.
Araştırmacılar, beynin koku alma duyusuyla bağlantılı bölgelerinin hafıza ve duyguları kontrol eden beyin bölgeleriyle yakından ilişkili olduğunu söyledi.
Yeni çalışmanın ortak yazarlarından ve Harvard Tıp Fakültesi'nde nörobiyoloji profesörü olan Sandeep Robert Datta, kendisinin ve diğerlerinin Covid-19 enfeksiyonu koku kaybını takiben koku kaybının nedenleri hakkında daha fazla araştırma yaptıklarını söyledi. Araştırma, tedavi için potansiyel hedeflere yol açabilir. Dr. Datta, uzun süreli koku kaybı için etkili bir tedavi olmadığını söyledi.