Dolandırıcılar devrede: Aman oy vereyim derken dolandırılmayın!
Türkiye yeni bir seçim döneminin içine girmişken kötü amaçlı kişiler de her zaman olduğu gibi gündemi kendi emellerine alet etmeye devam ediyor. İnternette resmi kurum taklidi yapan pek çok internet sitesi varlığını sürdürüyor.
Fakat tek tehlike, sahte internet siteleriyle sınırlı değil. Resmi kurumlar adına atılmış gibi gözüken bazı e-postalar da pek çok kişinin gelen kutusunu doldurmaya başladı. Bunun en somut örneği, sosyal medyada paylaşıldı.
Yüksek Seçim Kurulu adına gönderilen sahte e-posta:
Kendilerini Yüksek Seçim Kurulu gibi gösteren kişiler, "Seçmen kaydınızı doğrulamanız gerekiyor" başlığıyla geliyor ve bir bağlantıya yer veriyor. E-postada şu ifadeler yer aldı:
"Seçmen kaydınıza ulaşmak için lütfen doğru adres bilgilerinizi sayfadaki formda seçin. Ardından, cep telefonunuza sorgulama sonucu iletilecektir."
Sadece bu e-posta değil, gelecekte alabileceğiniz bu tür e-postaların tamamına dikkat edin!
Son olarak bu örnekle karşımıza gelen kötü amaçlı sahte e-postalar, içinde barındırdığı bağlantılarla birçok amaca hizmet edebiliyor. E-posta alıcılarının kişisel bilgileri ele geçirilebiliyor, kredi kartı bilgileri çalınabiliyor.
Fakat her şey bu bağlantıda yer alan farklı sayfaya yönlendirilmenizle başlamıyor. Bazı kişiler, bu bağlantılara bir internet sitesi gömmek yerine doğrudan kötü amaçlı bir yazılım entegre edebiliyor. Bunun sonucunda da kullanıcının kullandığı mevcut tarayıcıya kayıtlı tüm şifreler ve bilgiler karşı tarafa aktarılabiliyor.
E-postaların sahte olduğu nasıl anlaşılır?
Gelen kutunuza veya spam klasörünüze düşen sahte e-postaları ayırt etmek aslında oldukça kolay. Yapmanız gereken en temel şey, e-postayı gönderen adrese dikkat etmek. Aklınızda bulunması gereken bazı kurallar şu şekilde:
- E-Devlet tarafından kişilere gönderilen e-postaların tamamı "turkiye.gov.tr" uzantısını taşır.
- Aynı şekilde resmî kurumlar adına gönderilen tüm e-postalar, ".gov.tr" uzantısını taşır. Bu uzantı, e-posta adresinin sonunda yer alır. "gov.tr" uzantısı, resmi kurumların dışında hiçbir kuruluşa verilemez.
- Şirketleri taklit eden e-postaların birçoğu, şirket adlarında ufak oynamalara sahip olur. (Örn: turktelekom -> trktelekom)
- Şirket veya kurum adı taşımayan adreslerden gelen e-postalarda, göndericinin adı doğrudan gerçek e-posta adresleri gibi gösterilebilir. Kontrol etmeniz gereken şey gösterilen isim değil, e-posta adresinin kendisidir.