e-Devlet şifresi olanlar dikkat! Tufaya düşmemek için hemen ekranınızı karşılaştırın
SMS üzerinden dolandırıcılık haberleri artış gösterdi. E devlet sistemi üzerinden bilgiler kopyalanırken Avukat Gökhan Ahi, telefonlara gelen mesajlar ile ilgili uyarıların altını çizdi. E devlet dolandırıcılığı üzerinden yapılması gerekenler ve o yöntemler haberimizde.
Telefonlara gelen kısa mesajlara itibar edilmemesi gerektiği belirtilirken bu durumun yeni olmadığını belirten Ahi, 15 senedir kullanılan bu yöntemin öncelerde bankalar için kullanıldığı ve sonrada e devlet sistemine geldiğini açıkladı. Kullanıcı adı ve şifre ele geçirilerek dolandırma yöntemleri kullanılmaya başlandı. Mail gönderilerek daha önce ödemiş olunan cezaların geri alınması mümkün. Cumhurbaşkanlığı sitesinin taklit edilerek web sitelerden sizin adınıza düzenlenen sahte cezalara ve soruşturmalara rastlanılıyor.
İKİ ADIMDA DOĞRULAMA SİSTEMİ
E devlet dolandırıcılığının mutlaka dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Ahi, dolandırıcıların diğer yöntemi e devlet şifresi ve kullanıcı adının ele geçirilmesiyle ulaşılıyor. Daha teknik önlemler alırken e devlet sisteminde iki adımlı doğrulama mevcut değil. Bu nedenle sizin adınıza herhangi bir sisteminize ulaşabilir. Buradaki iki adımlı doğrulama eksikliği giderilir.
Dolandırıcı siteler arama motorunda ilk sıralarda yer alırken sahte siteler reklamlı ve sponsorlu olarak belirlendi. İnternet siteleri güvenlik sertifikaları kullanılar ve doğrulama aşamaları tercih edilir.
ONAYLI SİTELERE GÜVENİN
Devletin UYAP sistemi üzerinden vatandaşlara 4060'a mesaj atarak dava dosyalarını sorgulayabilirsiniz. Güvenlik yöntemi olan bu sistem İçişleri Bakanlığından gelmiş gibi görülebilir. E devlet iki adımlı doğrulama kullanılarak sanal dolandırıcılık en aza indirilir.