Emeklilik bekleyene 44-45-46 yaş müjdesi geldi! Şartlar yeniden şekillendi: Başvuruyu kaçıran yandı
Prim ödeme tarihi ve yaş koşulları emekli olmak isteyenlerle aynı olmakla birlikte özel durumlarda gevşetilebilmektedir. Bu aralık bazı profesyonel gruplar için geçerlidir. Bu özel durumlardan birine "yıpranma hakkı" denir. Yıpranma hakkına ilişkin tüm bilgileri burada bulacaksınız.
YIPRANMA HAKKI NEDİR?
Belirli meslek gruplarının çalışanlarına tanınan faydalara yıpranma hakkı denir. Bu avantaj sayesinde vatandaşlar normalden daha erken emekli olabiliyor. Gerçek hizmet yılı aynı zamanda yaygın olarak varyasyon olarak da bilinir. Bu hak, ağır işlerde çalışan ve iş yükü fazla olan kişilere erken emeklilik fırsatı sağlamaktadır.
YERALTI ÇALIŞANLARIN SINIRLAMASI YOK MU?
Her 360 iş gününde bir ek gün verilir. Bu ek hizmet süresi 5 yıla kadar çıkabilmektedir. Bu süre içerisinde en fazla 3 yıl emeklilik yaşından düşülecektir. Bu son tarih, özellikle yeraltında çalışanlar için geçerli değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü çalışanları için 8 yıla kadar etkin hizmet süresi mümkündür.
İFA HAKLARINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
Bu haktan 4/A yani işçi statüsü ile 4/C yani memur statüsüyle çalışanlar yararlanabilirler. Ayrıca SGK, fiili çalışma sürenize eklenecek gün sayısını otomatik olarak hesaplayarak emeklilik sürenize ekler.
HER YIL İÇİN KAÇ GÜN EKSİLİR?
SGK'nın duyurduğu yıpranma haklarından yararlanarak bu kapsamda 45 farklı meslek grubu erken emeklilikten yararlanabilecek.
Yıpranma hakkından faydalanabilmek için çalışanların en az 3.600 gün çalışması gerekiyor.
Ek süre sektöre bağlı olarak 60 günden 180 güne kadar değişmektedir.
Yer altında çalışanlara yönelik ek süre 180 gün olarak belirlenmiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri personeli için yıllık 90 gün ilave edilmektedir. Kurşun, arsenik ve cam fabrikalarında çalışanlar için bu süre 60 gündür.
Basın kartı düzenlemelerine göre ise görevini fiilen yerine getiren kişi için süre 90 gündür.
Emniyette, poliste ve MİT'te çalışanların ek süresi 90 gün.