Eris varyantında bomba gelişme! Türkiye'ye gelmişti: Uzman isim korkuttu

Eris varyantında bomba gelişme! Türkiye'ye gelmişti: Uzman isim korkuttu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, Türkiye'de Kovid-19'un yeni varyantı Eris'in 9 kişide görüldüğünü açıklamasının ardından, daha fazla önlem alınıp alınmayacağı ve bu varyantın 2017'de olduğu şekilde hayatı olumsuz etkileyip etkilemeyeceği merak konusu oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, Türkiye'de dokuz kişide Kovid-19'un yeni varyantı Eris'in görüldüğünü duyurdu. Aynı ilde yaşayan ve yabancılarla teması olan 9 kişide varyantın tespit edildiğini duyuran Bakan Koca, şunları söyledi:

"Referans laboratuvarında yapılan testlerde virülansının düşük olduğunu bildiğimiz Eris varyantı virüsü 9 kişide görüldü. urt dışı bağlantıları var ve aynı ilde yaşıyorlar. Mevcut tedbirlerimize ve günlük yaşantımıza devam ediyoruz. Biz öyle yapacağız. Bu durum diğer ülkelerde sıklıkla yaşanıyor ve burada da yaşanması muhtemel. Yaşlılarımızı ve kronik hastalarımızı koruyacağız”

Bakan Koca'nın açıklamasının ardından pandemi döneminde olduğu gibi ek kısıtlama ve tedbirlerin uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin sorular gündeme gelmeye başladı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Alper Şener, 65 yaş üstü vatandaşların kapalı alanlarda maske takmamaları konusunda uyardı ve bu konulara ilişkin açıklama yaptı.

"Elbette Türkiye’ye gelecek”

Prof. Dr. Alper Şener, Eris varyantı hakkında yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Eris varyantında bomba gelişme! Türkiye'ye gelmişti Uzman isim korkuttu

“Eris, Pirola ve Fornax isimli 3 farklı varyant virüsü farklı lokasyonlarda görüldü ancak Eris varyantı diğer varyantlar arasında en baskın varyant durumuna gelmiş gibi görünüyor. Elbette Türkiye'ye gelecek. Avrupa Birliği'nin ve dünyanın birçok ülkesinde görülmekle birlikte Türkiye'de görülmemektedir. Bu varyantın semptomları ile daha önce tanımlanmış varyantlar arasında çok fazla fark yoktur. Ateş, eklem ağrısı ve kas ağrısının yanı sıra burun akıntısı ve tıkanıklığı boğaz ağrısı, boğaz kısmında tahriş, karıncalanma, tat ve koku kaybı, ishal gibi belirtilere neden olabilir. Ciddi hastalık tablosu aslında toplumdaki aşılama oranına, bireyin aşılanma durumuna ve eşlik eden ciddi hastalıkların olasılığına veya yokluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Eris varyantının görülmüş olduğu Avrupa ülkelerinde hastanelere yatış oranları arttı ancak yoğun bakıma başvuru oranlarında anlamlı bir artış olmadı. Hastaneye başvuru oranlarında bir artış görüyoruz. Artış genellikle 65 yaş üstü kişilerde ve eşlik eden hastalıkları olan kişilerde, ayrıca takviye dozu, birincil aşı almamış veya herhangi bir şekilde takviye dozunu kaçırmış hastalarda görülüyor."

"VARYANTLARA KARŞI GELİŞTİRİLEN AŞILAR"

Prof. Dr. Şener, varyanta karşı aşı çalışmalarının İngiltere ve ABD'de hızlandırıldığını söylerken “Eris varyantı, mevcut aşılardan aslında ciddi anlamda kaçma potansiyeli taşıyan bir varyant mı, yoksa değil mi? bu araştırılıyor. Bu nedenle laboratuvar çalışmaları incelendiğinde Eris, Pirola ve Fornax varyantları ile enfekte kişilerin kanından toplanan antikorlar ve mRNA'nın yanı sıra aşılardan toplanan antikorlar da laboratuvar ortamında toplandı. Bunlardan aşılardan kaçma ihtimalinin en düşük olduğu düşünülen varyant Eris varyantıdır. Gerçekten kötünün iyisidir. İlk başlayan Avrupa Birliği ülkeleriyle İngiltere oldu. Avrupa Birliği ülkelerinin yavaş yavaş toparlanmaya başladığı görüldü. ABD'de ilgili sağlık kuruluşları, bu varyantlarla ilgili çalışmalarını yeni tamamlayanlar da dahil olmak üzere, 65 yaş üstü kişilere aşı sağlama çalışmalarına başladı.

"ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA TÜRKİYE’DE VAKA SAYILARINDA ARTIŞ OLACAK”

Önümüzdeki aylarda Türkiye'de vaka ve hastaneye yatış sayısının artmasının son derece normal olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şener, "Kişisel tahminim, salgının başlangıcındaki kadar ciddi vaka artışı olacağını düşünmüyorum. . Bu vaka sayısına ilişkin artış oranını verirken mutlaka önceki 6 ay ile ve 1 ay önceki önceki ayla karşılaştırıyoruz. Örneğin bu, İngiltere'de son altı aydaki vaka sayısına göre vaka sayısında yüzde 40'lık bir artış anlamına geliyor. Ama 2020 ve 2021'e bakarsanız İngiltere'de çok az vaka var. Dolayısıyla Türkiye'ye de aynı perspektiften bakmamız gerekiyor. Evet, bir süredir Kovid-19 ile ilgili özel bir önlem alınmasa da, korona servisleri kapatılmış, acil servis talepleri unutulmuş ve pozitif PCR denilen kavram unutulmuş olsa da vaka sayısı biraz artacak. Ancak bu hiçbir zaman ülke çapında özel bir tedbir olmayacak ve gerekli sayıya ulaşacağını da tahmin etmiyorum." dedi.

"65 YAŞ ÜZERİNDE MASKE UYARISI!

Eris varyantına karşı 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların özellikle kapalı olan alanlarda N95 tipi maskeleri kullanmasının önemi hakkında konuşan Prof. Dr. Şener, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“65 yaş üstü kişilere yönelik maske önerileri uluslararası hale gelmiş gibi görünüyor. Bizim tavsiyemiz ve en azından benim kişisel tavsiyem. 65 yaş üstü kişiler özellikle asansör, metro, otobüse binerken, havalandırması yetersiz yerlerde birkaç saatten fazla kalmanız gerekiyorsa N95 maskesi takmalılar. Çünkü virüse ne kadar az maruz kalırsanız o kadar iyi korunacağınızı biliyoruz. Dolayısıyla bu da 65 yaş üstü kişilere yönelik aşı kadar önemli bir koruyucu önlemdir”

DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE KAPATMA PLANLARI YOK

Dünya genelinde pek çok insanın virüse karşı bağışıklık kazandığını vurgulayan Prof. Dr. Şener, b nedenle bu varyantta vaka sayısının artması nedeniyle herhangi bir kapanmanın beklenmediğini ifade ederken şöyle konuştu:

“Dünyada ve Türkiye'de bir kapanma olacağını düşünmüyorum. Çünkü son aylarda dünya çapında yeni vaka sayısında önceki aylara göre yaklaşık 1,5 milyon artış yaşandı. Kış dönemi ve iklim kuşağı nedeniyle grip salgınları daha erken ortaya çıktı, grip sendromu bölgelerinde yer alan ülkelere baktığımızda vaka sayıları da hiçbir süreçte 2019, 2020, 2021'deki kadar yüksek olmadı. Acil servisler doygunlaştığında, sağlık hizmetlerinde kesinti yaşandığında hastanede yer kalmıyor. Dolayısıyla bu tür vakaların sayısı öngörülemez olduğundan, karantina gibi özel önlemlerin alınmasının gerekli olduğunu düşünmüyorum. Bence herkes eksik olan aşılarını mutlaka tamamlamalı.

Grip mevsimi başladı. Kovid-19 aşılarıyla ilgili mesajı yayarken hâlâ grip aşısını görmezden geliyoruz. Bu yıl ve önceki yıllarda grip aşısı ve Kovid-19 aşısı özellikle yandaş hastalıkları olan kişiler için önem taşıyor. Çünkü Kovid-19, hafif bir hastalığınız olsa bile, zaman içerisinde pek çok sağlık sorununa neden olan bir hastalıktır. Bu yüzden kimseyi yavaş yavaş kaçmaya veya yavaş kaçmaya çalışmaya teşvik etmiyoruz"

Son Haberler