Ev sahiplerine kötü haber! Kiralamada yeni dönem: Konut sahiplerinde fikirler değişti
Son dönemde artan kira fiyatları, ev sahipleri ile kiracıları arasında gerginlik yaratıyor. Ev sahipleri yüksek kira taleplerinde bulunurken, kiracılar ise kira bedeline yüzde 25 zam yapma isteğinde bulunuyor. Bu durum, tahliye krizlerine yol açarak ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Bu sorunların önüne geçmek isteyen ev sahipleri, çözümü kiracı tercihlerini değiştirmekte buluyor. Yani, artık ev sahiplerinin tercihi 'aile ve memurlar' yerine 'bekâr ve öğrenciler' oluyor.
'YÜZDE 25 ZAM YETERSİZ GELİYOR'
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, uzun süreli kiralamalardan kaçındıklarını belirterek, "Bu durum, kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıklardan kaynaklanıyor. Bu tür anlaşmazlıkların yaşanma sıklığı son dönemde ciddi şekilde arttı. Uzun süreli anlaşmazlıklara tanık olmamıştık. Bu durum, ev sahiplerini endişelendirdi. Yüzde 25 sabit artış talebini az bulan, tahliye süreçlerinde zorlanmak istemeyen ve uzun dava süreçlerini istemeyen ev sahipleri, tercihlerini bekâr ve öğrenci kiracılardan yana kullanmaya başladılar" dedi.
YÜKSEK KİRA FİYATLARI TERCİHLERİ DEĞİŞTİRDİ
Geçmişte ev sahipleri genellikle 'evli ve memur' kiracılar arıyordu. Ancak şimdi durumun 'bekâr ve öğrenciler' olarak değiştiği iddia edilebilir mi? Hakan Akdoğan, sektörde böyle büyük bir değişiklik yaşanmadığını belirterek, "Şu an için bu yönde bir değişim yaşanıyor gibi görünmüyor. Bu değişimin neden bu kadar hızlı gerçekleştiğini anlayabilmiş değilim. Ev sahipleri, kiracılarının aile ve sabit bir gelire sahip olmalarını istemeye devam ediyor. Özellikle öğrenci veya bekâr kiracıları tercih etmek istemiyorlar. Ancak kira fiyatlarının geldiği nokta ve tahliye süreçlerinde yaşanan zorluklar, ev sahiplerini tercihlerini değiştirmeye zorluyor" şeklinde açıklamada bulundu.
'ÖĞRENCİLER GENELLİKLE KISA SÜRE KALIYOR'
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise, "Yüksek kiraların ödenmesinin kolay olmadığını ev sahipleri de biliyor. Aile yerine birkaç kişi (öğrenci veya bekar arkadaş) bir araya gelirse kira bedeli daha rahat ödenebilir düşüncesindeler" dedi. Aşa, öğrencilerin genellikle uzun süreli kalmadıklarını ancak ailelerin daha uzun süreli kiralamayı tercih ettiklerini belirtti. Son zamanlarda ev sahiplerinin kısa süreli kiraya verme eğiliminde olduğunu ifade eden Aşa, "Öğrencilerin en kısa süreli 1-2 yıl, en uzun süreli ise 3-4 yıl evde kaldığını biliyorlar. Bu nedenle yüksek kira bedelini birlikte ödeyebilecek olan öğrenci veya bekar kiracılara yöneliyorlar" diye konuştu.
'ÇÖZÜM ANLAŞMA İLE GELECEK'
Nizamettin Aşa, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunların ancak anlaşmayla çözülebileceğine dikkat çekerek, "Kira artış oranlarının yüzde 25 ile sınırlanmasının ardından, ev sahipleri ve kiracıların anlaşması gerektiğini her zaman vurguladık. Kiracılara, artık 2 veya 3 bin TL'ye ev kiralayamayacaklarını, ev sahiplerine ise 15 bin TL gibi yüksek bir kira bedelinin kolaylıkla ödenemeyeceğini söyledik. Ev sahipleri ve kiracılar, eylül ayından itibaren arabuluculuk sistemi ile uzlaşmaya gitmek durumunda kalacaklar. Bu tür sorunların kavgayla, çekişmeyle değil, uzlaşmayla çözülebileceği anlaşıldı" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Milliyet.com.tr / Betül Topaklı