Hisseli tapu sahiplerine flaş uyarı! Hakkınız her an yanabilir: Bu detayı kaçırmayın
Konutlarda hissedarlar arasındaki anlaşmazlıklar, hisse sahiplerinin haklarını nasıl koruyacaklarına dair sık sık merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşe yazısında bu konuya dikkat çekti. Heper, bir okuyucusunun paylaştığı bir durumu ele alarak, okuyucunun babasının bir evde hisse sahibi olduğu ancak diğer hissedarların bu durumu sorguladığı bir senaryoyu ele aldı. Okuyucu, babasının hisse sahibi olmasına rağmen, diğer hissedarların ev satışı durumunda babanın pay alamayacağını iddia etti. Tamer Heper, bu konuya açıklık getirdi.
Tamer Heper'e göre, söz konusu hususa cevap, ilgili gayrimenkulün tapu kayıtlarında bulunmaktadır. Eğer tapu kaydında babanın hissesi görünüyorsa, bu durumun tartışmaya açık bir yanı yoktur; babanın o gayrimenkulün sahibi olduğu kabul edilir.
Noter işlemleri ile gayrimenkul satışının gerçekleşmeyeceğini belirten Heper, bu kuralların geçmişte değişmiş olabileceğini ancak işlemin tarihinin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. Tamer Heper'e göre, tapu kaydı, satışın gerçekleştiği yerdir ve okuyucunun bahsettiği gibi noter işlemi, muhtemelen önce bir satış vaadiyle başlamış ve ardından tapuda tescil edilmiştir.
Tamer Heper, bu nedenle noter işleminin geçersiz olamayacağını sözlerine ekledi. Tapu kayıtlarının geçersizliğini iddia edebilmek için davanın gerekliliğini vurguladı ve bu iddianın mahkeme kararıyla kanıtlanması gerektiğini belirtti.
Sonuç olarak, tapu kayıtları üzerinde herhangi bir iddianın geçersiz sayılamayacağını belirten Tamer Heper, satış durumunda okuyucunun babasının hissesinin geçerli olduğunu ve satışın gerçekleşmesi halinde babanın hissesine denk gelen miktarı alacağını açıkladı.