İstanbul'da beklenen deprem bir değil iki tane! Uzmanlar uykuları kaçıran tarihi verdi

İstanbul'da beklenen deprem bir değil iki tane! Uzmanlar uykuları kaçıran tarihi verdi
Ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da beklenen büyük depremin etkilerinin sadece bölgesel ya da ulusal ölçekte değil, aynı zamanda kıtalararası hatta küresel boyutta bir soruna neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, kentin aynı yıl içinde 2 depremle sarsılabileceğini ifade etti. İşte ayrıntılar...

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye'nin depremselliği, beklenen büyük İstanbul depremi ve bu konuda alınması gereken önlemler hakkında önemli uyarılarda bulundu. İstanbul'da bir değil, iki büyük depremin beklendiğini vurgulayan Prof. Dr. Ersoy, bu iki depremin aynı yıl içinde gerçekleşebileceğini belirtti ve bu durumun sadece kentsel, bölgesel veya ulusal boyutta değil, kıtalararası hatta küresel düzeyde sorunlara yol açabileceğini ifade etti. İstanbul'un Türkiye'nin ekonomik açıdan önemli bir merkezi olduğunu ve yaşanacak bir depremin ekonomik etkilerinin yüzde 30 gibi büyük bir oranda hissedilebileceğini söyledi.

9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELEBİLİR

deprem

Prof. Dr. Ersoy, konuşmasında "Afetle yaşıyoruz ama onunla baş edemiyoruz" diyerek, Türkiye'nin 1999 Marmara depreminden bu yana geçen 24 yılda hala insan merkezli planlarla ilerlediğini ve eksikliklerin olduğunu belirtti. İstanbul depremi için hazırlıkların bu yaklaşımla yapılması durumunda sonuçların geri dönüşü olmayan boyutlarda olabileceğini ifade etti.

Ayrıca, Prof. Dr. Ersoy, depremlere proaktif bir şekilde müdahale etme ve zararları en aza indirme konusunda Türkiye'nin hala eksikliklerinin olduğunu vurguladı. Deprem kuşakları, levha tektoniği kuramı ve Türkiye'nin jeolojik yapısı hakkında bilgiler vererek, Türkiye'nin her an her yerde deprem riski taşıdığını ve önemli olanın zararları azaltmak olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Ersoy, ayrıca Türkiye'de olabilecek en büyük depremin Richter ölçeğine göre 8 büyüklüğünde olabileceğini ve Türkiye'yi etkileyebilecek en büyük depremlerin ise Girit adasının güneyinden geçen ve "Hellen yayı" olarak adlandırılan fay hattında 9 büyüklüğünde veya daha büyük depremler olabileceğini belirtti.

 

6 Şubat depremiyle ilgili olarak Prof. Dr. Ersoy, "Arabistan Levhası 6 Şubat'ta yaklaşık 1000 yıllık süre içerisinde yapması gereken hareketi gerçekleştirdi. Bu hareket tüm Türkiye'deki fay hatlarını etkiledi. Sonuç olarak, 6 Şubat'tan bu yana farklı bölgelerde küçük çapta depremler yaşanıyor" dedi. Kendisinin Hataylı olduğunu ve bölgeden bilgi aldığını belirten Prof. Dr. Ersoy, "Kayıtlara geçmeyen birçok olay mevcut. Hatay ve Antakya artık deprem mezarlığı haline gelmiştir. Ayakta kalan binalar da yıpranmış ve yorgun durumdadır" şeklinde konuştu.

Son Haberler