Karpuzu çekirdeğiyle yiyenler yandı! 'Bir şey olmaz' sanılıyordu: Bakın neler yapıyormuş
Karpuzu çekirdeklerini çıkarmadan yiyenler çok olduğu gibi sağlığa yararlı olduğuna inandıkları için çekirdeklerini toplayıp avuç avuç yiyenler de vardır.
KARPUZ ÇEKİRDEKLERİNİ TÜKETİRKEN DİKKATLİ OLMAK LAZIM
Gastroenteroloji Uzmanı olarak görev yapan Dr. Şule Namlı Koç, konuya ilişkin yaptığıu açıklamasında karpuz çekirdeğini çiğnemekle doğrudan yutmak arasında aslında farklar olduğunu tohumları çiğnemenin midede daha fazla sindirime yardımcı olabileceğini çünkü doğrudan yutulan tohumların midenin etkisine karşı koyabilen bir yapıya sahip olduğunu söyledi.
Karpuzun çekirdeklerini çıkarmadan az miktarda ve özenle yenmesinin çoğu insanda normal karşılandığını vurgulayan Koç, şöyle devam etti:
"Çekirdek yemeyi tercih ederseniz, çekirdekleri düzgün bir şekilde çiğnememeye veya öğütmemeye dikkat edin. Bazı insanlar için, tohumlar sindirim sistemi için ağır olabilir ve bu durum hazımsızlık yaratabilir. Kendinizi rahatsız hissediyorsanız, karpuz çekirdeği yemeyi bırakmalısınız. Herkesin sindirim sistemi birbirinden farklı çalışmasından dolayı çekirdek tüketirken kendi konforunuzu dengelemeniz önemlidir.
Karpuz çekirdeğinin sağlık açısından faydalı olduğu düşünüldüğünde, vücut tarafından sindirilebildiği için yutulması genellikle zararlı değildir. Bununla birlikte, çok fazla çekşrdek yemek bağırsak tıkanıklığı ile ilgili oluşabilecek riski artırabilir. Bu nedenle aşırıya kaçmamak ve çekirdeği yutarken dikkatli olmak önemlidir. Herhangi bir endişeniz varsa veya ciddi bir hastalık yaşıyorsanız, en iyisi bir tıp uzmanına danışmanızdır. Karpuz çekirdeğinin yutulması nadiren apandisite neden olur. Bununla birlikte, çok miktarda tohum yutulursa veya bağırsaklarda birikirse potansiyel bir apandisit riski vardır."
Peki, karpuz çekirdeğinin pek çok faydası olduğu iddiaları? Gastroenterolog Şule Namlı Koç, Kardiyolog Dr Gülsüm Bingöl, Dermatolog Dr Sertaç Sever, Üroloji ve Ortopedist Dr. Selçuk Sarıkaya, Beslenme Uzmanı Gülçin Işık, bilgilerini bizlerle paylaştılar..
1. İDDİA: İYİ BİR LİF KAYNAĞIDIR, RAHATLIK İÇİN İYİDİR
GERÇEK: "Bağırsak hareketlerini artırarak bağırsak hareketlerini kolaylaştırır, bu da kabızlık semptomlarının giderilmesine yardımcı olur"
Gastroenteroloji Uzmanı olarak görev yapan Dr. Şule Namlı Koç, verdiği bilgilerde şu ifadeleri kullandı:
Karpuz çekirdeği, kabuğu ile birlikte içeriği sayesinde iyi bir lif kaynağıdır. Lif, sindirim sağlığında önemli bir besindir. Diğer taraftan, kabızlık gibi sindirim sorunlarını ortadan yok etmeye yardımcıdır. Karpuz tohumları, lif içeriği ve dışkının kolay geçişi nedeniyle bağırsak hareketlerini artırır ve kabızlık semptomlarını hafifletme konusunda yardımcı olabilir. Ancak kabızlığı olan biri için tek başına karpuz çekirdeğni yemek yeterli olmayabilir. Sindirim sistemi için genel yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz, yeterince su içmeniz, lif açısından zengin diğer yiyecekleri dahil etmeniz ve düzenli olarak egzersiz yapmanız önemlidir.
Herkesin sindirim sistemi birbirinden farklı çalışır, bundan dolayı kabızlık gibi sorunlarınız ve kronik durumlarınız varsa, bir sağlık uzmanına danışın ve beslenme alışkanlıklarınız için yeni bir plan oluşturun.
Karpuz çekirdeğinin metabolizmayı hızlandırma etkisi kabul edilebilir bir gerçektir" diyebiliriz ama her besinin zayıflattığını veya kilo aldırdığını söylemek doğru değildir. Her şey için "doz" en önemli parametrelerden biri... Metabolizmayı hızlandırıcı etkileri ve düşük kalori içeriği nedeniyle ara öğün olarak tercih edilebilir. Yani kilo aldıran bir besindir diyebiliriz. Sigarayı bırakmak ve kilo vermek isteyen danışanlarıma karpuz çekirdeğini şiddetle tavsiye ediyorum, böylece hem az yağlı, hem de düşük kalorili karpuz çekirdeği tüketebilir ve sigara içenlerde "aralıklı atıştırma" durumunu ortadan kaldırabilirler.
2. İDDİA: KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR
GERÇEK: "Magnezyum, bakır ve potasyum açısından zengin olmasından dolayı kemik hastalıklarını önleyebilir"
Beslenme Uzmanı Gülçin Işık, verdiği bilgilerde Yaklaşık 100 gram gelen bir karpuzun çekirdeğinde; 602 Kalori ve 51 gr yağ vardır. Ayrıca, 11 gr doymuş yağ ile birlikte 17 gr karbonhidrat ve 31 gr protein bulunmaktadır. 58 mg kalsiyum ve 7.9 mg demirin yanı sıra 700 mg da potasyum içerir.
Bu besin değerleri, karpuz tohumlarının ciddi bir protein ikamesi olabileceğini düşündürmektedir. Karpuz tohumları, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmeye yardımcı olan demir ve mineraller açısından zengindir. Tohumlarda bulunan B vitamini kompleksi bu konuda yardımcı olur. Zayıf kemikleriniz varsa ve osteoporozdan muzdaripseniz, diyetinize karpuz çekirdeği eklemeyi deneyin. Düzenli olarak karpuz çekirdeği yemek, magnezyum, bakır ve potasyum açısından zengin olduğu için kemik bozukluklarını önleyebilir.
3. İDDİA: METABOLİZMAYI HIZLANDIRIR, ZAYIFLAMADA ETKİLİDİR
GERÇEK: "Hangi yiyeceklerin kilo verdirdiğini veya kilo aldırdığını söylemek doğru değil"
Beslenme Uzmanı Gülçin Işık, karpuzun besin değerleri hakkında konuşırken şunları söyledi:
Kurutulmuş ya da çiğ karpuz çekirdeği, aslında vücudunuzun düzgün çalışmasına, hastalıklara karşı korunması için faydalı magnezyum ve folat yönünden zengindir.
Karpuz çekirdeğinde ayrıca demir, çinko ve bakırın dışında potasyum, amino asitler ve B vitamini bakımından zengin olduğu da bilinir. .Bu besinler vücudun doğal metabolizmasını hızlandırmada ve düzenlemede son derece fayda sağlamaktadır.
4. İDDİA: SPORCULAR İÇİN PROTEİN TOZUNDAN BİLE ETKİLİ
GERÇEK: "Protein açısından yüksek, ancak protein tozu kadar değerli değil"
Beslenme Uzmanı Gülçin Işık: Vitamin ve mineral açısından zengin olan karpuzun çekirdeği, besin ikamesi olarak da zengindir. ek çok kişi bilmese de bu lezzetli ve aynı zamanda besleyici aç olduğunuzda ara öğün olarak yiyebilirsiniz. Bu sizi uzun süre tok tutar, sağlığınızın korunmasına yardımcı olur. Karpuz çekirdeği çok miktarda protein içerir ancak protein tozu kadar değerli değildir. Protein tozları esas olarak hayvansal kaynaklı proteinlerden yapılır. Karpuz çekirdeği kullanılarak vejetaryenler için alternatifler geliştirilebilir. Ancak standart bir protein tozu kadar etkili olduğu söylenemez.
5. İDDİA: KALP SAĞLIĞINA FAYDALARI
GERÇEK: "Yüksek doymamış yağ asidi içeriği, düşük kolesterol seviyeleri ve yüksek magnezyum içeriği nedeniyle kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olabilir."
Dr. Gülsüm Bingöl, Kardiyolog: "Özellikle yaz aylarında karpuzun önemli bir meyve kaynağı olduğu bnilinmektedir. Karpuz, su içeriğinin yüksek olması, yağ, sodyum, kolesterol içermemesi ve hem kendisinde hem de çekirdeklerinde magnezyum, çinko gibi faydalı mineraller içermesi nedeniyle çok önemli bir seçim olabilir.
Karpuz meyvesinin yanı sıra çekirdekleri ve hatta kabuğu da kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. İçerisindeki kötü kolesterolü düşüren maddelerin kolesterolü düşürmeye yardımcı olması, kolesterolü dengeleyebilen doymamış yağ asitlerinin yüksek içeriği ve ayrıca magnezyum açısından zengin olmasından dolayı kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle karpuz çekirdeğini yaş ya da kuru olarak tüketmenizde bir sakınca yoktur ancak başka kuruyemişler gibi ölçülü ve günde belli bir miktarı aşmamak kalp sağlığını koruma açısından faydalı olacaktır.
Özellikle magnezyum ve potasyum içerikleri nedeniyle kalp sağlığı için günlük sebze ve meyve yemek çok önemlidir. Günde yaklaşık 300 ila 400 gram sebze ve meyve tüketilmesi tavsiye edilir. Bu sebze ve meyveler sağlıklı mineral ve besin maddeleri içerdiği için tüketilmesi tavsiye edilen meyve ve sebzelerin yanı sıra, aralarından kuruyemişlerin de günlük olarak tüketilmesi önerilmektedir.Kalp ve damar hastalıklarını önlemek için sağlıklı beslenme önerileri sunulmaktadır."
6. İDDİA: MAGNEZYUM İÇERİĞİ NEDENİYLE GÜZEL BİR CİLT
GERÇEK: "Daha Fazla Bilimsel Araştırmaya İhtiyaç Var"
Dermatolog Dr. Sertaç Sever, açıklamasında "Karpuz çekirdeğinin cilt güzelliği ve sağlığı üzerinde okan etkileriyle ilgili bilgiler biliniyor ancak kesin sonuçlara ulaşabilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Bu nedenle, karpuz çeşitleri hakkında mevcut bilgiler genel olarak geleneksel bilgi ve deneyimlere dayanmaktadır. Magnezyumun cilt güzelliğini doğrudan etkilediğini gösteren kesin bir bilimsel veri yoktur. Magnezyum vücut için gerekli bir mineral olmasına rağmen cilt bakımında önemli bir anahtar değildir. Cildi güzelleştirmek için daha fazla nemlendirmeye, UV korumasına, dengeli beslenmeye dikkat etmek önemlidir." dedi.
7. İDDİA: BÖBREK TAŞI DÜŞMESİNE YARDIMCI OLUR, SERTLEŞMe SORUNLARINA İYİ GELİR
GERÇEK: `Kan damarlarının gevşemesini sağladığından penis dokusuna giden kan akışını arttırır, bu da ereksiyon kalitesini olumlu yönde etkiler.
Üroloji ve Androloji Uzmanı olarak görev yapan Dr. Selçuk Sarıkaya: "Karpuzunun çekirdekleri magnezyum, A, B ve C vitaminleri dışında triptofan, lizin, glutamik asit ile arginin içermektedir. Arginin birçok biyokimyasal reaksiyona girer ve bu da eaksiyonlarla nitrik oksitin oluşumu gerçekleşir. Sonuç olarak, düz kas gevşemesine ve vazodilatasyona izin verir. Nitrik oksit bu anlamda son derece önemlidir.
Bu bileşenler sayesinde karpuz çekirdeği böbrek taşlarının düşürülmesinde ve ereksiyon problemlerinin tedavisinde üroloji ve androloji bağlamında oldukça etkilidir. Düz kasların gevşemesine aracılık etme anlamında böbrek taşlarının ve aynı zamanda drar taşlarının düşürülmesinde etkili rol oynaması ile karakterizedir.
Sertleşme problemlerini önlemek için kan damarlarının gevşemesini sağlayarak penis dokusuna giden kan akışını artırabilir. Bu durumda ereksiyon kalitesini olumlu yönde etkileme durumu ortaya çıkabilir.
8. İDDİA: SPERM SAYISINI ARTTIR
GERÇEK: "Antioksidan Özelliği İle Sperm Kalitesini Artırır"
Dr. Selçuk Sarıkaya, konuyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Nitrik oksit cinsel sağlık için de önemlidir. Aynı zamanda zengin içeriği, antioksidan özelliğinden dolayı sperm kalitesini arttırmada ve sperm kalitesinin de çevresel faktörlerden kaynaklı olumsuz etkilerini önlemede oldukça etkilidir.
9. İDDİA: EGZAMA GİBİ CİLT SORUNLARINI YATIŞTIRIR
GERÇEK: "Bilimsel bir kanıtı yok"
Dermatolog Dr. Sertaç Sever: "Karpuzun ekirdeğinin cildi nemlendirmeye ve egzama gibi cilt problemlerini yatıştırmaya yardımcı olduğuna dair bilimsel bir kanıt yok. Bu nedenle cildi nemlendirmek için daha etkili ve aynı zamanda da bilimsel olarak kanıtlanmış cilt bakım yöntem ve ürünlerinin kullanılması tavsiye edilir.
10. İDDİA: SAÇ TEDAVİSİ, SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEYİN
GERÇEK: "Tek bir besinin saçı güçlendirmesini ve saç dökülmesini önlemesini beklemek gerçekçi değil."
Dermatolog, Dr. Sertaç Sever: Ne yazık ki bunun da kesin bilimsel bir kanıtı yok. Saç sağlığı aynı zamanda dengeli beslenmeyle, iyi hijyen alışkanlıklarıyla ve genetik faktörlerle ilgili olduğu için, tek bir besinin saçı güçlendirmesini ve saç dökülmesini önlemesini beklemek yanlıştır.