Kiracılar dikkat! Ev sahibi yüzde 25'ten fazla zam yaparsa hemen bunu yapın!
Ev sahipleri için en fazla yüzde 25 kira zammı sınırı bu sene de devam edecek. Alınan tedbirler doğrultusunda hala bu sınıra uymayan ev sahipleri için yargı yolu açılacak! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
EV SAHİPLERİNE KİRA ARTIŞI İLE İLGİLİ ÖNLEMLER
Adalet Bakanlığı ev sahiplerinin yüzde 25 zam oranının üstünde zam yapma istekleri ile ilgili önemli tedbirler almaya devam ediyor. Özellikle büyük şehirlerde olmak üzere ülkenin her ilinde büyük kira artışları devam ediyor ve 3 kattan 10 kata kadar kira artış bedelleri talep ediliyor. Evler için yüzde 25 olan kira zam sınırı ise devam ettirilecek. Ev sahipleri ise bu sınıra uymuyor ve sorunlar büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz senelerde TEFE TÜFE 12 ay ortalamaya göre kira zamları yüzde 25 sınır olarak belirlenmişti. Temmuz ayında bu uygulamanın bitmesi beklenirken uzatılmasına karar verildi. Ev sahipleri hak kaybı yaşayacaklarını iddia ederken kiracıların içi az da olsa rahatladı. Devlet tarafından yapılacak çalışmalardan biri de memura kira desteği. Kiralık ev stokları sınırlı sayıdayken kira destek ödemelerinin ev sahiplerinin fırsatçılığına yol açması düşünülüyor.
Bu sebeple fiyatlara dikkat etmek gerekiyor. Büyük şehirlerde ikamet eden asgari ücretli vatandaş için de aynı yardımın yapılması bekleniyor. Erdoğan tarafından bildirilen bir diğer çalışma ise dar gelirli vatandaş için yapılan konut projeleri ile ilgili. Uzmanlar bu tarz projelerin teşvik ile birlikte alt ve orta gelirli vatandaşın ev sahibi yapılabileceğinin altını çiziyor. Devlet kira konusunda merkezi yönetim, yerel yönetim, özel sektör, kamu denetimi ile ilgili çalışmaların da hızla sürmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre iki ya da üç evi olan kişiler için vergilerin artması ve yatırım aracı haline gelmesinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini söylüyor. Özellikle büyük şehirlerde fahiş şekilde artış gösteren kiralık ev fiyatları için üst ve alt sınır belirlemesi yapılması da önem taşıyor. 2023 senesinde ev sahipleri ve kiracılar sözleşmelerini e-Devlet sistemi üzerinden yapabilecek. Ev kiralarına haksız ve fahiş şekilde artış yapmak isteyen ev sahiplerine de yasal para cezaları, hapis cezaları getirilecek. Kiracı eğer yaşadığı sorunu mahkemeye taşımak isterse ilk olarak 1 Eylül tarihi itibariyle arabulucu ile görüşecek ve arabulucu ile de problem çözülmezse problem mahkemeye taşınacak. Bu şekilde mahkemelerin yükünün de azalması bekleniyor. Ticari gayrimenkul kiralaması yapan kişilere de sınırlama getiriliyor. İşletme sahipleri yüzde 300-500 arasında artan kira oranlarıyla karşılaştı ve bu konuda da düzenleme talepleri artarak devam ediyor.