Kış boyu cildiniz kurumayacak! Bu uyarıyı dikkate alan pamuk gibi cilde kavuşacak
Kış aylarında hava sıcaklığının donma noktasının altına düşmesi de cilt sorunlarının görülme sıklığını artırıyor. İnsan cildi düzenli bakıma ihtiyaç duysa da kış aylarında ekstra bakıma ihtiyaç duyar. Sağlıklı cildin her gün nemlendirilmesi gerekir. Ama kış aylarında daha fazla dikkat edilmesi için uyaran uzman isimden önemli açıklamalar geldi. Detaylar haberimizde...
KIŞ AYLARINDA SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN BU UYARIYA DİKKAT!
Kış aylarında yaz aylarına göre daha fazla cilt sorunu yaşıyoruz ve bunları tedavi etmek için daha fazla ürün kullanıyoruz. İşte bu nedenle Dermatolog Ümit Bostancı kış aylarının gelmesi ile beraber ortaya çıkacak bazı cilt rahatsızlıkları ile ilgili konuştu.
Dermatolog Ümit Bostancı, soğuk havaların bazı cilt hastalıklarını önemli ölçüde artırabildiğini söyledi.
Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloğu, kış aylarında yaz aylarına göre daha fazla cilt sorunu yaşadığımızı ve bunları tedavi etmek için daha fazla ürün kullanıldığını söyledi.
Ümit Bostancı, kış aylarında soğuk ve rüzgârlı havaların cilt kuruluğunu artırdığını, güneşe maruz kalmayı azalttığını, bunun da melankolik ruh hali ve buna bağlı olarak stresin artmasına neden olabileceğini belirterek şöyle konuştu;
"Kış aylarında kişilerde ciltte kuruluk ve vücudun her yerinde kaşıntı, lipoid egzama, sedef hastalığı, kaşıntılı egzama, kurdeşen ve pernio sorunları görülebilir.
Sonbahar aylarında zaman geçtikçe kollarda, bacaklarda, karın çevresinde ve karın çevresinde ciltte sırt orta yaş ve ileri yaşlarda daha sık görülür. Kuruluk şikayetinin artması ve şiddetli kaşıntı "Kuruluk geceleri başlar. Kuruluk giderilmediği sürece kullanılan kaşıntı önleyici ilaçların etkisi çok az olacaktır.
Kuru ciltlerden kurtulmanın tek yolu kuru bölgeleri düzenli olarak kremle nemlendirmek, sıcak suyla banyo yapmamak, cildi çok fazla ovmamak ve banyo sonrasında tüm vücudu kremle nemlendirmektir. Bu, saçlı deri, yüz, dış kulak yolu ve kulak arkası gibi bölgeleri etkileyen ve etkilenen bölgelerde kızarıklık, kabuklanma ve kaşıntıya neden olabilen bir egzama türüdür. Kış aylarında soğuk havanın, azalan güneş ışığının ve artan stresin etkisiyle alevlenmeler meydana gelebilmektedir. Soğuk rüzgarlardan ve yağsız nemlendiricilerden korunmalı ve dermatologların önerdiği tedaviler düzenli olarak kullanılmalıdır. "
Sedef hastalığı ömür boyu devam eden süreğen bir deri hastalığı olduğunu belirten Bostancı, "Vücudumuzun herhangi bir bölgesinde veya çok yaygın şekilde kuraklık ve üzerinde kabuklanmalarla seyreder. Yaz aylarında yoğun güneş ışınlarının etkisiyle iyileşme eğiliminde olan hastalık kış aylarında azalan güneş ışınları, artan stres seviyesi, yine artan üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle alevlenmeler ve artışlar gösterebilir.
Kış aylarında güneşli havalarda güneş ışınlarından mümkün olduğunca faydalanmak gerekir.
Stres seviyesini azaltmak için açık güneşli havada yürüyüş, spor yapmak faydalı olacaktır.
Hastalık belirtilerinin arttığı durumlarda bir dermatolog tarafından muayene edilmekte fayda vardır. Havalar soğuduğunda, soğuk, rüzgârlı hava ve soğuk su ellerin tahriş olmasına neden olabilir. Ellerde kuruluk, kaşıntı, kızarıklık ve çatlama gibi belirtiler ortaya çıkar.
Eller soğuk hava ve soğuk sudan korunmalı, eller soğuk suyla yıkanmamalı, bulaşık yıkarken pamuklu astarlı eldiven giyilerek eller deterjanlardan ve soğuk sudan korunmalıdır.
Su ile temas sonrasında ellere nemlendirici sürülmelidir. Elleri yıkamak için gliserinli sabunlar ya da sabun içermeyen jeller ya da köpükler kullanılabilir” dedi.
Bostancı, soğuk algınlığına bağlı döküntülere kaşıntının da eşlik ettiğini ve özellikle soğuk su, soğuk hava ve krem gibi maddelere maruz kalındığında ciltte kabarcıklar oluştuğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
"Soğuk algınlığına ve tedavisinde kullanılan bazı alerji ilaçlarına karşı korur.
Kış aylarında soğuk algınlığına maruz kalınması nedeniyle el, ayak, burun, kulak gibi aşırı bölgelerde kaşıntı, ağrılı kızarıklık ve sivilceler ortaya çıkar. Özellikle kış aylarında devam eder. Kış aylarında soğuk havalarda el, ayak, burun ve kulakların soğuktan iyi korunması gerekir. Tedavi için dermatolojiye başvurulması gerekir" dedi.