Kokoreç ve kebap yiyenlere kötü haber! İçinden çıkanları görünce tövbe edeceksiniz: Meğer yıllarca...
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2018 yılında alınan kararla beraber 7 Haziran tarihinde "Dünya Gıda Güvenliği Günü" olarak belirlenerek temizliğin sağlık için önemli olduğuna vurgu yapıldı. Bunun üzerine yapılan araştırmalarla beraber plastik yüzeylerde yiyeceklere kesilerek servise hazırlanmasında oluşan mikroplastik üzerine incelemeler yapıldı.
Sağlıklı ortamlarda ve gerekli koşullara uyulmadan yapılan gıdalar hastalık bakteri, virüs, parazit veya kimyasallar taşıyabileceğinden son dönemlerde plastik kullanımıyla beraber gıdalarda mikroplastik varlıklara rastlanıldı. ABD'deki Victoria Üniversitesi'nde görevli akademisyenler tarafından yapılan bir araştırmada yeme içme faaliyetlerinden ötürü yıllık mikroplastik tüketiminin yaşa ve cinsiyete bakılarak 39 bin ila 52 bin parçacık arasında yer aldığı belirlendi. Buna inhalasyon, yani nefes alıp verme sırasında yutulan plastikler de dahil edildiğinde miktarın 74 bin ila 121 bin parçacığa ulaştığı tahmin ediliyor.
Kokoreç, kebap ve börek gibi gıdaların plastik yüzeylerde kesilmesiyle beraber mikroplastik yüküne etkisini araştırılmasıyla gıdalardaki mikroplastiklerin tespitinde özel filtreler ve cihazlar kullandıklarına değinildi.
İLK SIRADA KOKOREÇ VAR
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oya Özuluğ, böreğin parça sayısına bakılarak daha fazla milimetrik olarak parçaların boyutlarından inceleme yapıldığında kokoreçten daha az sayıda yer aldığını açıkladı. Bu durumda parça sayısıyla beraber koyutların önemli olmasıyla tespit ettikleri mikroplastiklerin boyutları üzerinden Özuluğ açıklamalarda bulundu.
Urfa kebabı 100 gram üzerinden 0,087 milimetre olarak yani saç teli çapında 8.47 milimetre uzunluğunda plastik tüketilmiş olduğu verileri paylaşıldı.
Kokoreçte 10 santimetreye yakın uzunlukta, yediğimiz plastik olduğunu gösteriyor. Saç teli inceliğinde olurken 6 santimetre üzerinde 100 gram için ve tek seferlik yediğimizde vücudumuzda bu miktarda plastik girişi olur.
"AĞAÇ, BAMBU VEYA CAM ALTERNATİF OLABİLİR"
Özuluğ, plastik tezgahlarda esnaf tarafından mevzuata uygun aynı zamanda kolay temizlenmesiyle tercih edilerek plastiğe alternatif olarak imkanlar sunulur.
İşletmelerin daha sağlıklı olarak hizmet vermesi için plastiği bir kenara bırakarak daha sağlıklı ürün sunmak için ağaç, bambu ve cam malzemelerin kullanılması tercih edilir. Ev işlerinde kesme işlemi yapıldığında nasıl plastikten uzak duruluyorsa işletmeler içinde aynısı geçerli olur.
Özuluğ, gıdayla temas halinde olan plastik ürünlerin üzerinde kanun devreye girerek kesin hüküm konularak önüne geçilmesi gerektiğini savundu.