RTÜK'ten Sosis Partisi: Gıdatopya animasyonuna yayın yasağı

RTÜK'ten Sosis Partisi: Gıdatopya animasyonuna yayın yasağı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Prime Video'da yayınlanan ve tartışmalara neden olan "Sosis Partisi: Gıdatopya" (Sausage Party: Foodtopia) isimli animasyon dizisine ağır yaptırımlar uyguladı. RTÜK, dizinin yayından kaldırılmasına ve üst sınırdan para cezası verilmesine karar verdi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, 12 Temmuz'da Prime Video'ya eklenen "Sosis Partisi: Gıdatopya" isimli +18 animasyon dizisi hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuştu. İnceleme sonucunda, dizinin toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle yayından kaldırılmasına ve üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

RTÜK'ün gerekçeleri

RTÜK, dizinin içerdiği ahlak dışı ve çarpık ilişkilerin, toplumun değerlerine ve genel ahlaka aykırı olduğu gerekçesiyle bu kararı aldığını belirtti. RTÜK tarafından yapılan açıklamada, "İnsan soyunu ortadan kaldırdıktan sonra, gıdaların kendi ütopyalarını yaratmaya giriştiği" şeklinde tanıtılan yapımın, RTÜK üyelerinin tamamının tepkisini çektiği ifade edildi.

Prime Video'nun tepkisi

Kararın ardından Prime Video, "Sosis Partisi: Gıdatopya" dizisini Türkiye kütüphanesinden kaldırdı. Diziyi izlemek isteyen kullanıcılar, "Bu video şu anda kullanılamıyor" uyarısı ile karşılaşıyor.

RTÜK, kararın oy birliğiyle alındığını vurgulayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yapılan müzakereler sonucunda, 'Prime Video' logolu ve 'Amazon Turkey Video Dijital Yayıncılık Anonim Şirketi' unvanlı isteğe bağlı medya hizmet sağlayıcı kuruluşun, 6112 sayılı Kanunun 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan 'Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz' hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle katalogdan çıkarma ve üst sınırdan idari para cezası müeyyidesi uygulanmasına karar verilmiştir."

Son Haberler