Sıcak havalarda ayıla bayıla yiyoruz ama yanlış! Canan Karatay 2 meyve için uyardı
Dahiliye Uzmanı Canan Karatay, daha öncesinde olduğu gibi yine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. az meyvesinin tehlikelerinin tahmin edilenden daha büyük olduğunu söyleyen Karatay, hem şeker hastalığına hem de karaciğer yağlanmasına neden olan her meyveyi tek tek sayarken sağlıklı beslenmenin kuralları hakkında da bilgiler verdi.
YAZ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ MEYVELERİN ZARARLARI
Endokrinolog ve Kardiyolog olarak görev yapan Prof. Dr. Canan Karatay, yaptığı bir açıklamada karpuz ve kavuna karşı uyarılarda bulundu.
"Karpuz diyetini bilmiyorum" diyen Karatay, "Ancak karpuz ve kavun trigliserit dediğimiz tehlikeli yağları ve kandaki ürik asidi yükseltiyor.
Hastanın durumuna göre konuşuyorum. Tabii ki çürük elma ye derim. Zirai zehirle yıkanmış meyveye dokunmayın derim. Kavun ve karpuz sıvı şekerdir." dedi.
SAĞLIKLI MEYVELER...
" Şeker hastasıysanız, gut hastasıysanız daha çok kilo alırsınız ve karaciğerinizi, karnınızı, boğazınızı ve her yerinizi büyütürsünüz. En sağlıklı meyveler kurtlu elma ve zeytindir." diyen Canan Karatay'ın konuşmasının önemli başlıkları şöyle:
"Üzüm, incir, karpuz ile kavun ürik asidi yükselten ve şeker dengesini de bozan meyvelerdir. Kalp krizi nedeni yüksek ürik asit, ürik asidi yükselten kavun ve karpuzdur.
Mevcut kavun ve karpuz çeşitlerinin genleri değiştirilmiş olduğundan ürik asit artmaktadır. Yüksek fruktoz içeriği nedeniyle karaciğerde yağlanma meydana getirir.
Kalp krizi ve felçlerin nedeni kolesterol değil yüksek ürik asittir. Ürik asit ve trigliserit seviyenizi kontrol edin. Sadece kavun ile karpuz değil ekmez, bal, gazlı içecekler, alkol de ürik asidi yükseltir.
Beyaz meyvelere özellikle dikkat edilmelidir. Erik gibi koyu renkli meyvemsi meyveler tercih edilebilir.
Kavun, karpuz karaciğeri büyük yapar, sağlığını korumak isteyenler kavun ve karpuz yerken dikkatli olmalıdır.
"Neden bulanık görüyorum?" diyenler "Kafam neden bulanık?" ve "Neden uykumdan uyanamıyorum?" kavun ve karpuz yerken dikkatli olunmalıdır. Özellikle şeker hastaları karpuz ve kavuna dokunmamalıdır.
Trigliseritler arttıkça kan pıhtıları da artar. Yüksek şeker nedeniyle insülin hormonu aniden yükselir ve kanın pıhtılaşmasına neden olur.
İnsülin arttıkça kan hücrelerindeki yapışkanlık artar, kan damarları daralır, kalp krizi ve felç riski ortaya çıkar. Elmalar eskisi gibi değil ve meyvede kullanılan ilaçlar nedeniyle toprakta mineral kalmıyor. Hiçbir meyve mineral içermez. 1950'lerin bir elması 4 miligram demir içerir.
Bu pestisitler nedeniyle meyvede fruktoz miktarı artmıştır ve fruktoz karaciğerin düşmanıdır. Ekşi elmalar sizi yanıltmasın, hormon ve ilaç da içerirler. Derin elmaya inan. Bu ilaçlar hormonal dengeyi bozar ve adet düzensizliğine neden olur. Bu her zaman hormonal meyvelerden kaynaklanmaktadır.
Modern pestisitlerin kullanılmaya başlanmasından sonra astım %4000, kalp hastalığı %300, bronşit %400 arttı.
Fruktoz miktarı arttığında bu hastalıkların temelini oluşturur. Temeli kaz ciğeridir. Fruktoz, karaciğer için normal beyaz şekerden yüzlerce kat daha iyi olan bir yağdır.
Türkiye'de karaciğer yağlanmasının başlıca nedenlerinden biri meyve tüketimidir.
Marmelat yaparken kamış şekeri tercih edilebilir ama kızlarımız onsuz da olmaz diyorlar.
Reçelin ekşi tadı sağlığa iyi geldiğini gösterir kaosuna aldırmamak lazım önemli olan topaklar. Örneğin domates tohumları da önemlidir. Asla çıkarılmamalıdır."