Sigaranın bu zararını ilk kez duyacaksınız! Bu kez iç organa değil: Duyan bir daha ağzına sürmüyor

Sigaranın bu zararını ilk kez duyacaksınız! Bu kez iç organa değil: Duyan bir daha ağzına sürmüyor
Sigaranın bilinmeyen zararları arasında bunu duyanlar şaşıracak. Sigara içmenin birçok zararı bulunurken bel ve boyun fıtığı devreye giriyor. Diskler, omurlar arasında bulunan yastık benzeri durumlarda omurganın esnekliği etkileniyor.

Sigara içmenin ise saymakla bitmeyen zararlarında bel ve boyun fıtığı bulunuyor. Kan dolaşımı olumsuz etkilenirken disklerin beslenmesi ise en aza indiriliyor. Disklerin sağlıklı kalması için kan dolaşımı gerektiğinden sigara içmek, kan damarlarını daralmasına ve kan akışı azalıyor. sigara içenlerde vücutta iltihaplar bulunurken disklerde inflamasyon olması durumuyla fıtık riski artış gösteriliyor.

Op. Dr. Bülent Arslan’ın açıklamalarında sigara içmek bel ve boyun fıtıklarını olumsuz etkilerken kötü alışkanlık olarak yorumlanıyor. Sigara içen bireylerin içmeyenlere kıyasla bel ve boyun fıtıklarında sorunu yaşama olasılığı üç kat daha fazla oluyor. Sigara içen kişilerde bel ve boyun fıtığı riski daha yüksek Görülüyor. Sigarayı bırakmak, omurga sağlığı için önemli gelişme olurken ve fıtık gibi sorunların oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

bel ve fıtık oluşumu

OMURLAR ARASINDA KAN DOLAŞIMI

Arslan'ın da altını çizdiği gibi sigara içini omurlar arasında kan dolaşımını azaltıyor. Nikotin, disk hücrelerinin çoğalma hızını düşürürken sigara içimi disk çevreleyen damar ağının daralmasını ortaya çıkartıyor. Sigara içimi, disk için gerekli beslenmeyi %65 oranında azalmalar yaşanıyor.

Sigaradan dolayı oluşan öksürük gibi semptomlar da omurga bölgesinde basınç artışına neden olacağından fıtık oluşuyor. 

Son Haberler