Tercih yapacaklar dikkat! Bu bölümleri sakın yazmayın! 10 yıl sonra bu mesleklerden eser kalmayacak
1956'da üretildikten sonra günümüzde daha popülerlik kazanan yapay zeka (AI), görevleri insan benzeri kalitede gerçekleştirme yeteneği ile bilinmekte. Goldman Sachs, yapay zekanın bu güne kadar ne derecede bir yol kat ettiğini gözler önüne seren bir rapor yayınladı. Rapora göre yapay zeka, ABD ve Avrupa'da dörtte bir oranında iş kaybına neden olabilir. Raporda, 300 milyon işin yerini doldurabileceği söylenilen yapay zekanın yeni istihdam yaratılmasına da yol açacağı vurgulandı.
ETKİ NEREDE BAŞLAR?
Yapay zekadan etkilenen işlerin yüzde 46'sının idari, yüzde 44'ünün yasal, yüzde 6'sının inşaat, yüzde 4'ünün bakım onarım olduğu tespit edildi. Yapay zekanın ayrıca telif hakları konusunda yarattığı sorunlar, uzun süredir sanatçı ve tasarımcıları endişelendiriyor.
OXFORD: KAÇ MESLEĞİ YOK EDECEK BİLİNMİYOR
Oxford Üniversitesi'nde mesleklerin geleceği konusunda uzman olan Carl Benedikt Frey, üretken yapay zeka karşısında kaç işin kaybedileceğini bilmenin zor olduğunu söyledi. Frey, AI ile ücretlerin düştüğünü ve ChatGPT'nin editörlerin maaşlarını düşürme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
GELECEĞİN MESLEKLERİ NELERDİR?
Meslek seçerken yalnızca nasıl para kazanacağınızı değil, uzun yıllar en verimli saatlerde ilginizi çekecek şeyleri de seçmiş olursunuz. Bu faktörleri göz önünde bulundurarak yaş şartlarına göre meslek seçimi yapmak gerekmektedir. Oxford Üniversitesi'nin bir araştırmasında önümüzdeki 10 yıl içinde birçok iş otomatik hale gelecek. İşte gelecekteki geçerli meslekler...
YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİ
Yapay zeka hayatın her alanında kullanılmaktadır. Hayatımızın önemli bir yerinde yer alan apay zeka teknolojisi gün geçtikçe gelişmekte ve fonksiyonel çözümler sunmaktadır. Özellikle altyapısını son teknolojiyle donatan büyük firmalar, yapay zeka alanında olan gelişimi yakından takip etmekte ve bu alana çok iyi yatırımlar yapmaktadır. Bu da önümüzdeki yıllar içinde yapay zeka ile çalışan insanlara büyük ihtiyaç duyulacağını göstermekte.
Bankacılıktan sağlığa, tekstilden inşaata tüm sektörlerde faaliyet gösteren yapay zeka alanında çalışmak istiyorsanız mutlaka matematik, yazılım ve algoritmalara hakim olmanız gerekmekte.
ROBOTİK MÜHENDİSLİĞİ
Günümüxzde bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz robot teknolojisi artık birçok boyutuyla gerçeğe dönüştü. Geliştirme potansiyeli çok daha iyi olan robot teknolojisi birçok alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Örneğin üretim hatları başında robot çalışanları görmek artık aşırtmıyor. Ameliyat sırasında kullanılan ameliyat yardımcısı robotları sağlık sektörünü etkileyecektir. Bir robot mühendisi, robotların görevlerini tanımlar, ilgili yazılımları hazırlar ve bu görevleri gerçekleştirmek için gerekli komutları ve koordinasyon durumunu organize eder.
Robotik mühendisi olabilmek için matematik, fen bilimlerinde iyi olmanız ve kendinizi yazılım, bilgisayar ve algoritmalar konusunda geliştirmeniz gereklidir.
SİBER GÜVENLİK UZMANLIĞI
Son yıllarda teknoloji denilince akla gelen ilk sorulardan biri "Dijital platformlarda ne kadar güvendeyim?" oluyor. Hacker saldırıları, web sitesi hack'leri birçok kişinin veya kurumun başına gelebiliyor ve şirket bilgileri sızdırılabiliyor. Bu durumda siber ağların en yeni ve en büyük teknolojik cihazlarla ve güvenlik ağlarıyla korunmasını gerektirmektedir.
Halihazırda kişi, şirket veya devlet kurumlarına ait çok sayıda önemli ve özel veri sanal ortamda saklanmaktadır. Bu bilgilerin saklanmış olduğu alanlara yapılacak olası bir saldırı ciddi sorunlara neden olabilir. Şu anda çalışan siber güvenlik, çevrimiçi saldırılara karşı bir kalkan görevi görmekte.
Teknoloji gün geçtikçe ilerlemekte ve bilgisayar korsanlarının da güvenlik sistemlerini aşmak adına yeni yollar geliştirdiği görülmektedir. Bu kapsamda siber güvenlik becerilerinin gelecekte değerli bir meslek olacağı söylenebilir. Siber güvenlik uzmanı olmak, bilgi teknolojisi, yazılım, matematik ve analitik düşünme gibi alanlarda gelişmeyi gerektirir.
YAZILIM/UYGULAMA GELİŞTİRİCİSİ
Günümüzde yazılımların gücü hemen hemen her sektörde kullanılmaktadır. Teknoloji ile harmanlanmış çözümler üreten, işletmelere gerekli desteği sağlayan yazılım ve uygulama geliştiriciler gelecekte de popülaritesini koruyacak mesleklerdir.
Yazılım/Uygulama geliştirme uzmanlarının ihtiyaçlarına uygun yazılımlar geliştirmek, yaygın olarak kullandığımız ve aynı zamanda da hayatımızı kolaylaştıran uygulamalarımızı geliştirmek ve bu uygulamalarda ise yazılımları iş ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenli olarak güncellemek gibi iş tanımları bulunmaktadır.
İyi bir programcı olarak çalışmak istiyorsanız bilgisayar sistemleri konusunda ilgili olmalısınız. Ayrıca, matematik ve algoritmalar konusunda gelişmeniz ve kendi problem çözme becerilerinize sahip olmanız çok önemlidir.
OYUN GELİŞTİRİCİSİ
Video oyun sektörünü yakından takip edip oynarsanız, aradan geçen beş yılda bile ne kadar yol kat edildiğini görebilirsiniz. Teknolojinin gün geçtikçe ilerlediği ve internette geçirilen sürenin arttığı günümüzde oyun sektörü de bir o kadar ilerlemektedir. Oyunların altyapısı sürekli güncellenip geliştirilse de efektler ve görsel iyileştirmeler konusunda büyük iyileştirmeler yapılmış.
Sektör her ne kadar genişlerse genişlesin yeni oyun geliştiricilere o kadar çok ihtiyaç duyulur. Oyunculuktan programcılığa geçiş yapmak ve alanınıza olan ilginizi mesleğe dönüştürmek istiyorsanız programlama dillerine hakim olmalısınız. Ayrıca tasarım ve performans geliştirmeye açık olmak ise sizde fark yaratacağı söylenebilir.
DİJİTAL PAZARLAMA UZMANLIĞI
Teknolojik gelişimin hızı ile birlikte dijital pazarlamanın önemi her geçen gün artmaktadır. Son bir yılda dünya genelinde ortaya çıkan pandemi süreci, dijital gelişimin ne gibi fırsatlar sunabileceğini bir kez daha göstermiştir. Bu süre zarfında şirketler, dijital dünyanın neler yapılabilineceği kendi dijital altyapılarındaki boşlukların neler olduğunu anlayarak dijital gelişime odaklanmıştır.
Günümüzde pek çok sektörün uzaktan çalışma düzenlemelerine geçmesi, elektronik alışverişin en yüksek veri seviyelerine ulaşması ve hatta sosyalleşme durumları, eğitim, spor şeklindeki faaliyetlerin dijital kanallar üzerinden yapılabildiği görülmektedir.
Dijital pazarlama uzmanı olmak, dijital trendlerin dikkatli bir şekilde izlenmesini, sosyal medya platformlarının iyi yönetilmesini, SEO, Google Analytics geliştirmeyi ve dijital pazarlama trendlerini gerektirir.
Dünyadan silinecek meslekler...
SEYAHAT DANIŞMANLIĞI
Bir zamanlar yaz tatili rezervasyonu yapmak, bir seyahat acentesinde durmak, bazı broşürleri karıştırmak ve satış temsilcisinin hepsini büyük boyutlu bir bilgisayarda aynı yere getirmesi gibi bir şeydi. Kullanımı kolay birçok karşılaştırma sitesi sayesinde artık herkes kendi tatilini organize edebilir. Birçok tur operatörü ise söz konusu durumun farkına vardı ve çevrimiçi tekliflerine odaklanabilmek adına şubelerini kapatmaya başladı.
KASİYER
Temassız ödeme yöntemleri, Apple Pay, Bitcoin kripto para birimleri ana akım toplumda ana akım haline geldikçe, nakitsiz toplumun gerçekliği hakkındaki tartışma son yıllarda arttı. Ardından self servis kasalar ve istasyonlar tüm dünyaya yayılmaya başladı.
FAST- FOOD ÇALIŞANI
Normal şartlarda daha düşük maliyetlerle faaliyet gösteren fast food zincirleri yakın gelecekte tam otomasyona geçecek. 2013 yılında yapılan bir araştırmada fast food restoranlarının yüzde 81'i işlerini otomasyona kaptıracak. ABD merkezli CaliBurger, AI kontrollü hamburger eritme mutfak asistanlarıyla otomatikleştiren işgücünü test etmeye şimdiden başladı.
POSTACI
Gönderileri teslim etme konusunda kuryelere hâlâ ihtiyaç duyulsa da, geleneksel mektup teslimi için işler pek iyi görünmüyor. Bunun başlıca nedeni, önümüzdeki 20 yıl içinde faturaların ve banka ekstrelerinin görüntülenmesi ve ödenmesinin çevrimiçi olması, spam'in gelen kutusundan e-postaya taşınması ve elle yazılmayan mektupların çoktan ölmüş bir sanat olmasıdır.
BANKA MEMURU
Bankaların taamen ortadan kalması mümkün olmasa da birçok yerel şubenin kaldırılacağı söyleniyor. Bunun nedeni ise evden rahatça işlem yapabiliyor olmanız e hesabınızı kolayca yönetebileceğiniz internet ve telefon bankacılığı kolaylığıdır. İnsanların bankaları açık tutmak için hâlâ mali müşavirlere ve uzmanlara başvurması gerekiyor; ama çok daha azı olacak.
TEKSTİL İŞÇİSİ
Tekstil sektöründe çalışan sayısındaki azalma, ürünlere talep olmamasından değil, üretim şekillerinden kaynaklanmaktadır. Tekstil işçileri artık daha az seçeneğe sahip çünkü makineler çok sayıda imalat ve üretim işinin üstesinden gelebilir.
MATBAA OPERATÖRÜ
Basılı medyanın geleceği, birkaç yayının çevrimiçi sürümleri üzerinde daha fazla zaman, ayrıca daha fazla çerik ayırmasıyla bir süredir tartışılıyor. Bu, baskı operatörlerinin işlerini önemli ölçüde azaltabilecekleri anlamına gelir.