Trafikte bunu yapanlar hapı yuttu! Anında 4.064 TL ceza kesiliyor
Trafik cezaları, sürücülere yönelik ekonomik yaptırımların yanı sıra, karayolu güvenliği konusunda farkındalığın artırılması ve trafik kurallarına uyumun teşvik edilmesi açısından da önemli rol oynuyor. Ceza alan sürücülere çeşitli yaptırımlar uygulanıyor ancak bu cezalara itiraz etmek de zor. Bu sorunların nedeni ise sürücülerin cezalardan haberdar olmamasıdır. Ortaya çıkan sorunlar, cezayı veren yetkilinin şüphe konusu olması anlamına geliyor ve uzun süren bir tartışmaya yol açıyor.
İşte 2023 yılı güncel trafik cezaları:
"Kırmızı ışıklar, alkollü araç kullanmak, hız limitleri"
Kırmızı ışıkta geçen sürücülere 951 TL ceza kesilecek. Ayrıca alkollü araç kullanırken yakalanmanız halinde, ilk kez tutuklanmanız halinde 4.064 TL, ikinci kez tutuklanmanız halinde ise 5.096 TL para cezası ile karşılaşacaksınız. Hız sınırını yüzde 10 ila yüzde 30 oranında aştığınızda 951 TL, hız sınırını yüzde 30 ila yüzde 50 oranında aştığınızda 1.979 TL, hız sınırını yüzde 50'den fazla aştığınızda ise 4.064 TL trafik cezası verilecek.
"Engelli park yeri ihlali - kavşak hataları"
Engelli sürücülere özel park alanı bulunmaktadır. Bu park yerlerinin yerleri özel işaretlerle belirtilmiştir. Engelli park yerleri genellikle sürücüler tarafından işgal edilmektedir. Engellilere yönelik park yerlerini ihlal eden sürücülere 873 TL para cezası verilecek. Kavşaklarda yavaşlamayarak kavşak öncelik kurallarını ihlal eden sürücülere, otobüs, tramvay veya taksi duraklarında bekleyen sürücülere ve yasaklı alanlara park eden sürücülere verilecek idari para cezası 436 TL şeklinde gösteriliyor.
Dikkate alınması gereken diğer cezalar
İşte çoğu sürücünün bildiği ve dikkat etmeleri gerekli olan diğer cezalar:
Emniyet kemerlerini kullanmama, 436 TL. Araç kullanırken cep telefonu kullanımı, 951 TL. Alkol Testine İtiraz, 11.645TL. Muayenesi yapılmamış bir araçla yola girmek, 951 TL. Geçişin yasak olduğu bir yerde önünüzdeki aracı geçmek 951 TL. Öndeki aracı geçerken geçiş kurallarının ihlali, 951 TL. Döner kavşaklarda sağa dönüş kurallarına uyulmaması, 436 TL. Şerit takip ve değişiklik kurallarına uyulmaması, 436 TL.
Kanunen izin verilmeyen bir araca flaşör veya siren takılması ve kullanılması, 4.064 TL. Araçta yapılan teknik değişikliklerin çevreyi rahatsız edecek derecede gürültüye neden olması durumunda 4.064 TL. Uyuşturucu veya uyarıcı etkisi altında araç kullanmanın maliyeti 20.977 TL. Ehliyetsiz araç kullanmanın maliyeti 8.190 TL. Drift; 20.342 TL. Plaka olmadan otoyolda araç kullanmak, 4.064TL. Yönetmeliklere aykırı bir plaka takmak, 1.671 TL. Plakasız araç kullanma, 6.890 TL. Araca sahte plaka yapıştırıma 20,302 TL.
Güvenlik şeridi ihlali, 4.064 TL. Trafik sigortası olmadan araç kullanmak, 436 TL. İşaretlerinin okunabilirliğini etkileyen değişiklikler, 1.671TL. Takip mesafesini korumamak 436 TL.
Trafik cezaları nereye ödenir?
Trafik cezaları nakit olarak internet üzerinden veya belirli acenteler aracılığıyla ödenebilmektedir. Sistemde ayrıca araç sorgulama ve kredi kartı ödemesi, kredi kartı ödeme bilgileri sorgulama, araç vergisi hesaplama, sigorta tutarı gibi seçenekler de yer alıyor. Plaka numaranız, TC kimlik numaranız veya vergi kimlik numaranız ve kayıt tarihinizi girerek talebinizi yaptıktan sonra ödeme işlemi başlayacaktır.
Trafik cezası ödemesini Ulusal Vergi Dairesi İnternet Vergi Dairesi resmi internet sitesi üzerinden kredi kartıyla ödemek istiyorsanız lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz. Kredi kartı ile ödeme yapılması halinde sistem 02:00 – 22:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Trafik cezaları vergi dairelerinden, PTT şubelerinden ve banka şubeleri aracılığıyla da nakit olarak ödenebilmektedir. E-devlet üzerinden ceza ödemek isteyenler, Genel Emniyet Müdürlüğü'nün "Ceza Sorgulama ve Ödeme" sayfasından ve Milli Güvenlik Kurumu'nun "Ceza Sorgulama ve Ödeme" sayfasından ödeme yapabilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ödeme sayfası ve “PTT Ceza Talebi” sayfasından da ödemeler yapılabilir.