Yeni Zelanda inek ve koyunlardan vergi alacak

Yeni Zelanda inek ve koyunlardan vergi alacak
Yeni Zelanda iklim değişikliği bakanı James Shaw, "Atmosfere saldığımız metan miktarını azaltmamız gerektiğine şüphe yok ve tarım için etkili bir emisyon fiyatlandırma sistemi, bunu nasıl başaracağımız konusunda önemli bir rol oynayacak." açıklamasında bulunarak çiftçilerden 2025'ten itibaren gaz emisyon vergisi alınacak dedi

Resmi kayıtlara göre Yeni Zelanda'da 10 milyon inek ve 26 milyon koyun bulunuyor. Bu arada; Yeni Zelanda nüfusu 5 milyon civarında. Yeni Zelanda İklim Bakanlığı'nın yaptığı çalışmaya göreyse ülkedeki sera gazı salınımının neredeyse yüzde 50'sinin sebebi ülkedeki tarım faaliyetleri. Bu sera gazı salınımının neredeyse yüzde 100'ünün sebebi ise metan gazı. Yani hayvanların çıkardıkları gaz. İşte bu durum, Yeni Zelanda İklim Bakanlığı'nı harekete geçirmiş durumda.

Yeni Zelanda İklim Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yasa tasarısı yürürlüğe girerse, dünyada bir ilk gerçekleşmiş olacak. Üstelik bu kararın diğer ülkeleri etkilemesi de muhtemel. Peki Yeni Zelanda, hayvanların çıkardığı gazı nasıl vergilendirecek?

Edinilen bilgilere göre vergilendirme işlemi, ülkedeki çiftçilerin sahip oldukları hayvan sayısına göre yapılacak. Ancak hükümet, çiftçiyi zor durumda bırakmamak adına teşvikler de sağlayacak. Örneğin bir çiftçi, ödeyeceği vergi miktarını düşürebilmek için ağaç dikebilecek. Yeni Zelanda İklim Bakanlığı, bu tasarıyı 2025 yılı itibarıyla geçerli kılmak için çalışmalarını sürdürüyor...

Metan, karbondioksitten (CO2) sonra en yaygın ikinci sera gazıdır.

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan mevcut ısınmanın üçte birinden en güçlü ve sorumlu olanlardan biridir. Tek tek metan molekülleri, atmosfer üzerinde tek CO2 moleküllerinden daha güçlü bir ısınma etkisine sahiptir.

Geçen yıl Glasgow'da düzenlenen COP26 çevre konferansında ABD ve AB, gaz emisyonlarını 2030 yılına kadar %30 oranında azaltmayı kabul etti. Yeni Zelanda dahil 100'den fazla ülke de girişime katıldı.

METAN NASIL YAYILIR?

CH4'ün yaklaşık %40'ı sulak alanlar gibi doğal kaynaklardan geliyor, ancak şimdi daha büyük pay, sığır ve pirinç üretimi gibi tarımdan çöplüklere kadar çeşitli insan faaliyetlerinden geliyor.

En büyük kaynaklardan biri doğal gazın üretimi, taşınması ve kullanımından geliyor ve 2008'den bu yana metan emisyonlarında büyük bir artış oldu ve araştırmacıların bunun ABD'nin bazı bölgelerinde gaz için parçalanmadaki patlamayla bağlantılı olduğuna inanıyorlar.

2019'da atmosferdeki metan, sanayi öncesi döneme göre yaklaşık iki buçuk kat daha yüksek rekor seviyelere ulaştı.

Bilim adamlarını endişelendiren şey, konu gezegeni ısıtmaya geldiğinde metanın gerçek bir kas gücüne sahip olmasıdır. 100 yıllık bir süre içinde, CO2'den 28-34 kat daha fazla ısınmadır.

20 yıllık bir süre içinde, kütle birimi başına karbondioksitten yaklaşık 84 kat daha güçlüdür.

Ancak atmosferde metandan çok daha fazla CO2 bulunur ve bunun tek tek molekülleri yüzlerce yıl orada kalabilir

Son Haberler