Yol kenarında gören toplamaya başlıyor! Kilosu 90 TL'den servet kazandırıyor
Denizli'de yol kenarlarının dışında tarlalarda yabani olarak yetişen ve ayrıca halk arasında birçok isimle anılan bu çiçeğin soğuk algınlığına gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği söyleniyor. Bu çiçek, kasaba halkının kış aylarında aşina olduğu şifalı bir bitkidir ve yöreye göre “Devegülü” ve “Silindir Çiçeği” şeklinde adlandırılırken “Gülhatmi” olarak adlandırıldığı da görülmektedir.
Bu bitki çeşitli renklerde gelir, ayrıca çizgili veya benekli olabilir ve güneşli, rüzgarsız yerlerde iyi yetişir. Honaz ilçesine bağlı Kaklık Mahallesi’nde ayva bahçesinde ikinci ürün olarak yetiştirdiği hatmi çiçeklerinin hasadını sürdüren Muzaffer Gök, "Hatmi çiçeğinin tohumlarını mart ayında diktik. Nisan ayında ayva bahçesine hayat suyu veriyoruz Haziran'da ilk hasadımıza başlıyoruz Gölgede kurutuyoruz 3 dekar hedefim 500 kg kuru hatmi çiçeği elde etmek." diyerek şöyle devam etti:
"GÜNLÜK TOPLANIYOR"
"Türkiye'nin birçok ilinde bulunan aktarlara buradan satış yapıyoruz. 90 TL'den başlayan ağırlıkları gönderiyoruz. Her gün sabah ve akşam toplanmalıdır. Bir darı gibi açılır. Dağlara gitmiyoruz, kendimiz organik olarak yetiştiriyoruz. Bu çiçek günlük olarak toplanmalıdır. Almazsanız düşer, hava güneşliyse çöker. Ama hava kötüyse verim düşer. Yazın ne kadar güneş varsa o kadar açılır. Hasat havalar soğuyana adar devam eder. Çok yağmur yağarsa, çok büyük olur. Sularsanız daha iyi verim alırsınız.",
"ÇUVALLARLA AKTARLARA GÖNDERİLİYOR"
Eşiyle birlikte sabah ve akşam tarlaya ekilen hatmi çiçeklerini hasat ettiklerini anlatan Ayşe Gök, boş zamanlarında dağlarda da hatmi çiçekleri topladıklarına dikkat çekiyor. Ayşe Gök, “Dağlarda, bahçelerimizde yetiştirdiğimiz hatmi çiçeklerini topluyoruz. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez topluyoruz. Hatmi çiçeklerini temiz bir beze serip gölgede kurutup çuvallarda sattık. İnşallah yağmur yağarsa Haziran'dan Aralık'a kadar toplamaya devam edeceğiz. Hasat edilen hatmi çiçekleri bir hafta boyunca temiz bir bez üzerinde gölgede kurutulur." dedi.
HATMİ ÇİÇEĞİNİN BİLİNMEYEN FAYDALARI..
Bu şifalı bitki yüzyıllardır çeşitli çareler için kullanılmış ve birçok sağlık sorununa karşı da etkili olmuştır. Kış aylarında sık görülen ve yaygın olarak "kuru öksürük" şeklinde yanımlanan inatçı öksürüklerle mücadelede çok yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Hatmi çiçeği, gastrit, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıkları için etkili bitki olarak kabul edilir. Hatmi çiçekleri enfeksiyonlara, özellikle soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir. Hatmi çiçeğinin sakinleştirici etkisi de vardır ve içerdikleri esansiyel yağlar sayesinde de çay şeklinde tüketildiğinde uykusuzluk çekenlere faydalıdır.
Hatmi çiçeği, sağlığı korur ve vücudun hastalığa karşı direncini artırır. Bu bitki böbrek iltihabına yardımcı olur ve aynı zamanda bir idrar söktürücüdür. Hatmi çiçeklerinin iltihaba karşı çok etkili olduğu bilinmektedir. Prostat iltihabı, sinüzit, zonanın dışında mide ve bağırsak iltihabına karşı da etkilidir.