Yürürken bu bölgenizde ağrı varsa aman dikkat! Hemen doktora gitmeniz gerekiyor
Toplumda sıkça görülen kas-iskelet sistemi problemlerinden biri olan omuz ağrısı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Özlem Solak tarafından açıklığa kavuşturuldu. Solak, omuz ağrısının aniden ortaya çıkabilen akut yaralanmalar ve aşırı kullanım nedeniyle gelişen ağrılar olmak üzere iki ana kategoride incelenebileceğini ifade etti.
Aniden ortaya çıkan omuz ağrılarının akut yaralanmalarla ilişkilendirildiğini belirten Solak, omuz eklemini oluşturan kemiklerdeki kırıklar, omuz çıkığı, Rotator Manşon kaslarında yırtıklar, tendon, bağ ve sinir yaralanmalarının bu tür ağrılara neden olabileceğini vurguladı.
Aşırı kullanmaya bağlı omuz ağrılarının ise zaman içinde günlük aktivitelerimizden kaynaklanan yavaşça geliştiğini söyleyen Solak, bu tür ağrıların omuz eklemine veya çevreleyen dokulara aşırı yüklenme sonucu meydana geldiğini açıkladı.
Aşırı kullanmaya bağlı omuz ağrıları içinde üç kategori olduğunu söyleyen Solak, bunları Rotator Manşon Tendinit ve yırtıkları, omuz sıkışma hastalığı (İmpingement Sendromu) ve donuk omuz (Adezif Kapsülit) olarak adlandırdı.
Rotator Manşon Tendinit ve yırtıklarının, özellikle yüksek raflara uzanma gibi tekrarlayan hareketlerin yol açtığı sık görülen sorunlar olduğunu belirten Solak, bu durumda omuz hareketlerinin zorlaştığını ve ağrının kol boyunca yayılabileceğini açıkladı.
İmpingement Sendromu'nun, omuz eklemini oluşturan kemiklerden birinin üst kısmında bulunan yapının sıkışması sonucu ortaya çıktığını ifade eden Solak, bu sorunun baş üzerinde tekrarlayan hareketlerin neden olduğu aşırı kullanım sonucu meydana geldiğini belirtti.
Doç. Dr. Solak, omuz ağrısının ayrıca yansıyan ağrılar nedeniyle de ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Örneğin, safra kesesi, karaciğer veya akciğer gibi iç organlardaki problemler sol omuz bölgesine ağrı olarak yansıyabilir. Solak, kalp krizlerinde ise sol omuz ve sol kolda ağrının görülebileceğini sözlerine ekledi.
Omuz ağrısının teşhisi için fizik tedavi uzman hekimin ayrıntılı muayenesinin ve radyolojik görüntüleme yöntemlerinin gerektiğini belirten Solak, Manyetik Rezonans Görüntüleme'nin (MRG) en ayrıntılı görüntüyü sağladığını ve ayırıcı tanı için röntgen, ultrason ve kan tahlillerinin de istenebileceğini ifade etti.
Solak, omuz ağrısının tedavisine değinirken, fizik tedavi yöntemlerinin özellikle Rotator Manşon Tendinit, yırtıklar, İmpingement Sendromu ve donuk omuz gibi sorunlarda başarılı sonuçlar elde ettiğini söyledi. Fizik tedavi uygulamalarının hareket kısıtlılığını önlemeye ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olduğunu belirten Solak, aynı zamanda ilaçlar, kortizon enjeksiyonları, akupunktur ve cerrahi gibi yöntemlerin de tedavide kullanıldığını ifade etti.
Solak, omuz sorunlarında erken dönemde fizik tedaviye başlamanın önemine vurgu yaparken, zamanla eklem hareket kısıtlılığı ve ağrının artabileceğini ve cerrahi gerekliliğinin artabileceğini belirtti. Omuz ağrısının nedenlerine göre farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığını vurgulayan Solak, hastaların tedaviye yönlendirilirken uzman bir hekimin rehberliğinin önemli olduğunu vurguladı.