Yüzünüzde, vücudunuzda yağ bezesi çıkıyorsa dikkat! Görsellerle karşılaştırın: Eğer böyle görünüyorsa...
Boyun, sırt, kol ve bacaklarda topaklar halinde beliren yağ bezleri ilk görüldüğünde endişe vericidir. Lipom adıyla tanımlanan yağ bezleri genellikle iyi huylu lezyonlardır ancak kontrolden çıktıklarından etkilenenler için estetik sorun oluşturabilirler. Yağ bezleri de bulundukları yere bağlı olarak ağrıya neden olabilir ve tümörlerle karıştırılabilir.
Memorial Kayseri Hastanesi'nde Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Türken Bahadır Arıkan, bir çok insanın ortak sorunu yağ bezleri ve tedavisiyle ilgili çok önemli bilgiler paylaştı.
"Genellikle orta yaşlarda ortaya çıkar"
Lipomlar, genellikle cilt dokusunun altında veya kas dokusunun üzerinde gelişen, yavaş büyüyen yağ hücresi kitleleridir. Parmağın hafif bir dokunuşuyla kolayca hareket ettirilebilen lipomlar en çok orta yaşlı kişilerde görülür. Bazı kişilerde birden fazla lipom bulunabilir. İyi huylu yağ dokusu tümörlerinin en yaygın türü olan lipomlar, derinin altında 'yağ topu' şeklinde göründükleri için yağ bezleri olarak adlandırılırlar. Lipomlar iyi huylu yapıya sahiptirler. Nadir olmasına rağmen lipomlar, hızlı büyümeleri, hareket kabiliyetinin olmaması ve liposarkom gibi lokalize ağrı potansiyeli nedeniyle lipomlardan ayırt edilebilir. Ancak bunlar son derece nadirdir. Vücudun bazı bölgelerinde görülen yağ bezleri kişilerde takıntı haline gelebiliyor.
"Yağ bezleri bir kanser türlerinden değildir"
Yağ hücreleri anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünde deri altı dokuda gelişerek fibröz bir kapsülle çevrelenmiş yağ biriktirir. Yağ bezleri 1 cm'den 15-20 cm'ye kadar büyüyebilir ve zamanla da görsel olarak sorun yaratabilir. Yağ bezleri kanser türlerinden değildir. Genellikle vücuda herhangi olumsuz etkisi yoktur. Ancak hastalık o kadar şiddetli hale gelebilir ki cerrahi müdahale gerekebilir. Yağ bezlerinin çıkarılmasında herhangi bir risk yoktur. Yağ bezi oluşumunun nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Lipom gelişiminde genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmekte. Diyabet, obezite ve dislipidemi, yani yüksek düzeyde lipit (kolesterol veya trigliseritler), yağ bezlerinin oluşumuyla ilişkilidir.
"Yağ bezlerinin oluşumunda risk faktörleri de etkilidir"
Yaklaşık 40 ila 60 yaş arası. Yağ bezleri herhangi bir zamanda gelişebilse de en fazla bu yaş grubunda görülür. Ailesinde yağ bezi öyküsü olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.
Yağ bezi mi tümör mü?
Yağ bezleri vücudun herhangi yerinde oluşabilir. Genellikle baş ve bacaklarda oluşan yağ bezleri görünür bölgelerdedir ve büyüdüklerinde oldukça rahatsız edici olabilirler. Yağ bezleri genellikle boyunda, omuzlarda, sırt kısmında, karın ve kollarda ayrıca da uylukta oluşur. Sıkıldığında yağ bezleri yumuşak ve hamur kıvamına gelir ve bunları parmaklarınızla kavrayıp vücudunuzda hareket ettirebilirsiniz. Bu lezyonlar genellikle 5 cm'den küçüktür. Ancak zamanla büyüyecektir. Bazı travmalar yağ nekrozuna neden olabilir, bu da sertleşip ağrıya neden olabilir. Ağrı, genişleyen yağ bezlerinin derinin altındaki yakındaki sinirlere baskı yapması nedeniyle oluşur.
Cerrahi yöntemle alınabilir..
Halk arasında bilinen adıyla "Yağ bezlerinin alınması" aslında cerrahi bir işlemdir. Deri altında meme gibi görünen lipomlar, ciltte basınç uygulandığında hareket eden yumuşak lezyonlardır. Yağ bezleri genellikle asemptomatiktir ancak vücudun aktif bölgelerinde oluştukları için rahatsız edici olabilirler. Yunanca yağ anlamına gelen "lipos" kelimesinden gelen lipomlar ameliyat gerektirir. Lipomlar iyi huylu tümörlerdir, dolayısıyla küçükseler ve herhangi bir belirtiye neden olmuyorlarsa ameliyat gerekli değildir.
Ancak boyutunun artmasına dikkat etmelisiniz. Semptomlar veya estetik kaygılar nedeniyle tümörün çıkarılmasına karar verilmesi halinde ameliyat lokal anesteziyle gerçekleştirilecektir. Kesi büyüklüğü lipomun büyüklüğüne bağlıdır. Metabolik bozukluklar sonucu yağ bezleri hasar görmüşse öncelikle ilaç tedavisi seçeneklerini denemelisiniz.