YouTube, Aşıyla İlgili Yanlış Bilgiler İçeren Tüm İçerikleri Yasaklıyor
YouTube, uygulanan ve yerel sağlık yetkilileri veya Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan aşılar hakkında yanlış bilgi içeren tüm videoları yasakladı. Önlem, COVID-19 aşılarını kapsayan bir politikanın genişletilmesidir.
Hizmet, örneğin, kullanıcıların aşıların kronik yan etkilere (sağlık yetkililerinin kabul ettiği nadir yan etkiler dışında) yol açtığını iddia ettikleri videolar yayınlamaması gerektiğini söylüyor; aşıların hastalıkların bulaşmasını veya daralmasını azaltmadığını iddia eden içerik; veya aşı bileşenleriyle ilgili yanlışlıklar içeren videolar.
Bazı istisnalar vardır. YouTube, "aşı politikaları, yeni aşı denemeleri ve geçmişteki aşı başarıları veya başarısızlıkları hakkında içeriğe izin vermeye devam edecek." Kullanıcılar ayrıca aşılarla ilgili yanlış bilgileri teşvik etme geçmişleri olmadığı ve videoları YouTube'un diğer kurallarına uygun olduğu sürece aşılarla ilgili bilimsel tartışmaları ve deneyimleriyle ilgili kişisel referanslarını paylaşabilir. YouTube'un politikalarını ihlal eden "yanlış bilgileri kınayan, itiraz eden veya hicveden" videolar yayınlamak da uygun olmalıdır.
YouTube, Washington Post'a, aralarında Joseph Mercola ve Robert F. Kennedy Jr'ın da bulunduğu önde gelen aşı karşıtı savunucularla bağlantılı kanalları kapattığını söyledi. Tüm aşı karşıtı içerikleri daha önce yasaklamamasının nedeni, COVID'e odaklanmasıydı.
YouTube'un küresel güven ve güvenlikten sorumlu başkan yardımcısı Matt Halprin yayına "Güçlü politikalar geliştirmek zaman alır" dedi. "Kapsamlı, tutarlı bir şekilde uygulanabilir ve zorluğu yeterince ele alan bir politika başlatmak istedik."
YouTube'un yanı sıra Facebook ve Twitter, 2020 baharında pandeminin ilk günlerinde COVID-19 yanlış bilgisini yasakladı. YouTube, geçtiğimiz Ekim ayında duyurduğu COVID-19 aşılarıyla ilgili kurallarını çiğneyen 130.000'den fazla videoyu kaldırdı, ve toplamda koronavirüs yanlış bilgilerini içeren bir milyondan fazla video.
Bu arada Facebook, en az 2019'dan beri aşı karşıtı içeriğin yayılmasını azaltmak için çalışıyor. Şubat ayında aşı yanlış bilgisini resmen yasakladı.